Tiltalen mot de tre litauerne, i 20-30-årsalderen, ble i slutten av sist måned tatt ut av Statsadvokatene i Hordaland — og nylig gjort kjent for de tre mennene.

- Kynisk

I tiltalen listes opp en rekke eksempler på hvilke Fretex- og UFF-konteinere klær er stjålet fra. Eksemplene alene fyller mer enn en tettskrevet A4-side. Det er snakk om blant annet klær, fottøy, sportsartikler og bøker.

Totalt mener påtalemakten at de tre mennene må svare for minst fem vogntoglass med stjålne klær - fra konteinere plassert over store deler av Sør-Norge.

Klærne er deretter transportert til Litauen, mener politiet. I tiltalen verdsettes klærne til nærmere 500.000 kroner.

— Det er kynisk å stjele klær som folk leverer inn til et gitt formål, sier Johannes Råen, leder for politiets spesialgruppe mot mobile vinningskriminelle (MVK) i Hordaland.

Gruppen hans har vært involvert i etterforskningen av saken.

La GPS-felle

Og det var i Hordaland det hele startet. Etter omfattende tyverier fra Fretex-konteinere i bergensområdet, ble det lagt en GPS-felle for å avsløre tyvene: En GPS-sender ble i midten av juli i år plassert i klær som lå i en Fretex-konteiner i Nipedalen i Bergen.

Dermed kunne politiet følge signalet fra senderen - rett til et kjølelager i Manger i Nordhordland. Der ble det gjort et stort beslag av klær.

Videre spaning førte politiet frem til enda mer klær, blant annet i en varebil - og i en kjeller i huset hvor de tre litauerne bodde.

— Vi har ikke fått inn så omfattende klestyverisaker i vårt politidistrikt tidligere. Det har vært saker av mindre karakter, men dette var jo tydeligvis veldig godt organisert, sier Råen i MVK.Etter først å ha nektet straffskyld, har de tre mennene nå valgt å krype til korset, ifølge politiet i Nordhordland.

Det betyr trolig at saken kan avgjøres med en såkalt tilståelsesdom - en sterkt forenklet straffesak der de tiltalte stiller i retten, innrømmer og så får sin dom. Det utløser ofte strafferabatt.

Vil krangle på verdien

Ole-Petter Grythe Hoff er forsvarer for 33-åringen som politiet regner som hovedmistenkt. Han erkjente straffskyld i et avhør sist uke.

— Han erkjenner skyld, men ikke at han er noen hovedmann.

— Og hva klærne er verdt, blir et diskusjonstema i retten. Spørsmålet er om politiet har satt for høy pris på disse klærne, sier Grythe Hoff.

Også forsvareren for en av de to yngre litauerne, Einar Grape, sier at hans klient har innrømmet det som står i tiltalen.

— Han har egentlig ment å erkjenne skyld tidligere. Men først for en uke siden fikk han det ordentlig frem i avhør, sier Grape.

bt.no fikk torsdag ikke tak i forsvareren til tredjemann i saken. Men etter hva bt.no forstår, skal alle de tre være interessert i å ta en såkalt tilståelsesdom.

Tre varebiler kan bli inndratt

Statsadvokatene i Hordaland mener også at det er grunnlag for inndragning i saken. Det betyr at tre varebiler knyttet til klesbanden kan bli inndratt til fordel for statskassen: To Volkswagen varebiler og en Mercedes.

I retten kan det også komme krav om at de tiltalte betaler erstatning til Fretex og UFF.

FULGTE GPS-SIGNAL: GPS-merkete klær fra en kleskonteiner på Laksevåg i Bergen førte politiet hit - til et kjølelager på Manger. Dermed startet opprullingen av den største klestyveri-saken i Hordaland.
Politiet