Demonstrasjoner og mistillitsforslag til tross, byrådet fikk flertallet i bystyret med seg på å omorganisere Bydrift Bergen KF. Men debatten viste en dyp kløft om saken i bystyret mandag kveld.

Fem opposisjonspartier (Ap, SV, Sp, Rødt og Pensjonistpartiet) varslet et mistillitsforslag mot byråd for miljø, klima og byutvikling Lisbeth Iversen (KrF) på bakgrunn av det som kom frem i høringen om Bydrift Bergen KF forrige uke. Det fikk byrådslederen til å tenne på alle pluggene.

— Parodi

— Vanligvis tar jeg mistillitsdebatter med alvor og ydmykhet. Men dette er i ferd med å utvikle seg til en parodi. Opposisjonen stiller samme forslag til samme byråd på samme sak, sier en oppgitt Monica Mæland (H).

Hun viser til Rødts mistillitsforslag mot Iversen i februar, som også var begrunnet med hennes behandling av Bydrift-saken. Den gang stemte bare SV og Rødt for mistillit. Nå har også Ap hengt seg på.

— Vi så i februar at vi mente det var for tidlig å stemme for mistillit. Så fikk vi en høring som skulle belyse saken. På bakgrunn av det som kom frem der, mener vi at Iversen ikke har gjort jobben sin, sier Terje Ohnstad (Ap).

Han mener tidligere daglig leder og styreleder i Bydrift bekreftet at Iversen ble varslet i god tid om den vanskelige økonomiske situasjonen i Bydrift. Likevel foretok ikke byråden seg noe.

- Still kabinettspørsmål

Byrådet informerte heller ikke bystyret i tertialrapporten i juni 2007. Mæland sier at det er hennes ansvar.

— Hvis det er tertialrapporten som er problemet, så må de stille meg til ansvar, ikke Lisbeth. Dette er et spill mot en enkelt byråd.

— Betyr det at det var din avgjørelse ikke å varsle bystyret om underskuddet?

— Det er alltid meg som er ansvarlig for det som står i tertialrapporten. Vi drøftet det i byråden, og der og da var beslutningen å ikke redegjøre for denne situasjonen. Det er ikke mer å si om det, sier Mæland.

Iversen ville i går ikke kommentere mistillitsforslaget, men henviste til Mæland. Det er også byrådslederen som vil svare på eventuelle spørsmål om saken i neste bystyremøte.

Ohnstad er uenig om ansvarsforholdet, men foreslår en løsning.

— Mæland kan jo bare stille kabinettspørsmål, sier han.

I så fall vil hele byrådet stille seg bak Iversen.

Mistet troen på KF

Ohnstad fortalte bystyret at han hadde mistet troen på kommunale foretak (KF) som organisasjonsmodell for den typen tjenester som Bydrift Bergen har levert.

I 2003 stemte han og Ap for å opprette slike foretak. Nå vil Ap tilbake til en kommunal etat med ansvar for tekniske tjenester.

— Aldri har de kommunale veiene vært i dårligere stand enn nå, sa han.

Flere fagforeninger var møtt opp for å demonstrere og be bystyret om å utsette omorganiseringen av Bydrift Bergen KF.

De ansatte mener de ikke har fått delta i drøftingene i forkant, slik arbeidsmiljøloven krever. Det fikk ikke gehør blant flertallet, bestående av byrådspartiene Høyre, Frp og KrF. Byrådet delte også ut en oversikt som skulle vise at de ansatte hadde fått delta på 32 møter i prosessen.

Det reagerer konserntillitsvalgt Trond Hjelmeland kraftig på.

— Dette er falskt og uredelig, og godt under beltestedet. Det har vært ett reelt drøftingsmøte. De andre møtene som er listet opp her er ordinære styremøter eller samtaler i korridoren, sier han.

Hva synes du om mistillitsforslaget mot Lisbeth Iversen? Si din mening i feltet under!

Rune Nielsen