• Herman Friele må komme ned fra balkongen og bli litt mer konkret om hvordan han skal løse byens problemer, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Byrådslederen ble kraftig distansert av Friele i Bergens Tidendes ordførermåling i går. Det tar hun med stor ro, men hun irriterer seg over måten Friele omtaler hennes styresett på og utfordrer Friele til politisk duell.

Misliker språkbruken

— Det er to ting jeg reagerer på i det Friele sier. Han kaller byen «økonomisk vanskjøttet». Det er ikke lenge siden Bergen kommune var ferdig med å betale tidenes største underskudd etter sist gang høyresiden hadde makten. Da bør ikke Friele sette seg på sin høye hest og si vanstyre.

Hun forstår heller ikke hvordan han kan mene at kommunalministerens manglende vilje til å hjelpe Bergen økonomisk skal kalles et sidespor.

— Er ikke Friele enig i det som lenge har vært et høyst berettiget og tverrpolitisk krav om at Bergen må ytes rettferdighet i det statlige inntektssystemet.

— Vår utfordring er at vi må etablere det samme tjenestetilbudet for 1,3 milliarder kroner mindre enn det Oslo har å rutte med, og 500 millioner kroner mindre enn Stavanger. Hadde vi hatt de pengene kunne vi ha lettet mange ting i denne kommunen.

Ønsker duell

Hun deler Frieles oppfatning om at kommunen må øke skattegrunnlaget gjennom å satse på næringsutvikling.

— Det er derfor vi har tatt så mange initiativ i den retning.

Nå ber hun Friele om å bruke mer tid og krefter på ordførerskolen. Under henvisning til Frieles bakgrunn som forretningsmann med bare ett stort produkt i porteføljen, nemlig kaffe, sier hun:

— Vi driver ikke bare med ett produkt. Kommunen gir et mangfold av tjenestetilbud fra vugge til grav. Det er våre innbyggeres behov vi skal betjene. Hvordan har Friele tenkt, med 500 millioner kroner mindre enn Stavanger, å skaffe nok barnehageplasser, sykehjemsplasser og skoler.

Hun ønsker også å vite hvor Friele vil spare penger.

— Vi har ikke fått mye praktisk hjelp fra Høyre til det. Og kom ikke og si at vi ikke driver med konkurranseutsetting. Mange tjenester er utsatt for konkurranse. Jeg utfordrer gjerne Friele til en første politiske duell. Men da må han ned fra balkongen og inn i den politiske hverdagen, sier Strøm-Erichsen.