• Det er sterkt å se styrehuset komme opp av vannet på denne måten. Det vekker følelser, sier Atle Jebsen.

Følg snuoperasjonen direkte på bt.nos webkamera.

Skipsrederen var søndag på CCB-basen på Ågotnes for å være vitne til snuoperasjonen som nå går inn i sluttfasen. Han er overrasket over at det ikke er større ødeleggelser på båten.

— Jeg ville trodd at skadene var mye mer omfattende, sier Atle Jebsen.

Også sønnen, direktør Bjørn Jebsen i Jebsens Management, fikk komme tett på "Rocknes" for å se nærmere på det krevende bergingsarbeidet.

— Når jeg ser hvor fin båten ser ut, er det vanskelig å fatte at den har vært gjennom et havari, sier han.

Styrehuset på "Rocknes" kom til syne i vannflaten natt til søndag. Klokken 14.35 var skipet snudd over 120 grader.

Det er fortsatt usikkert om arbeidet vil bli fullført i løpet av søndagen, eller om det vil fortsette utover natten og mandag morgen. "Rocknes" ble slept inn til kai ved CCB-basen på Ågotnes onsdag 28. januar. Snuoperasjonen er den største i sitt slag som noen gang er utført i Norge. Den ledes av det nederlandske selskapet Smit, og er av forsikringsselskapet beregnet til å koste om lag 70 millioner kroner. På det meste har 75 personer fra Eide Marine Services, Smit og CCB-basen deltatt i arbeidet.

Båten blir snudd ved hjelp av vaiere som er festet på begge sider av vågen ved CCB-basen på Ågotnes. Stålvaierne er ni centimeter tykke, og er festet på begge sider i skroget. To lektere med vinsjutstyr trekker båten rundt. Det blir også pumpet luft og ballastvann i tankene underveis, for å få et mest mulig gunstig tyngdepunkt i båten.

Når skipet er kommet på rett kjøl, vil det bli stabilisert, slik at det blir sikkert å ta seg om bord. Dette skjer tidligst mandag. Da vil kriminalteknikere fra politiet ta seg inn for å søke etter de to sjøfolkene som fortsatt er savnet.

— Jeg håper inderlig de blir funnet. Det ville vært en stor lettelse, sier Atle Jebsen.

I løpet av neste uke vil "Rocknes" bli slept til Bergen Mekaniske Verksted på Laksevåg. Der skal skipet undersøkes av tre verft som ønsker å legge inn anbud på ombyggingen.

Rederiet har ennå ikke bestemt seg for hvilke verft som får være med i anbudskonkurransen, opplyser Jebsens pressetalsmann Per Inge Hjertaker.

Totalt 18 personer mistet livet da "Rocknes" gikk rundt. 16 av dem er funnet, og politiet antar at minst en av de to savnete fortsatt befinner seg om bord, trolig i maskinrommet.

— Vi prøver å ta spesielt hensyn til det under snuoperasjonen. Arbeidet blir gjort så skånsomt som mulig og med verdighet, sier direktør Georg Eide i Eide Marine Services.