Torsdag har fjellklatrere og en geolog jobbet på spreng for å sikre E16 ved Stanghelle etter at flere steiner raste ned ved Stanghelletunnelen onsdag kveld.

Men bilister som kjører fra Bergen til Oslo må smøre seg med tålmodighet.

— Jeg regner med at veien blir stengt i hele morgen. Utover det tør jeg ikke love noe, sier geolog Njål Farestveit i Statens Vegvesen torsdag kveld.

Tar ned løse blokker

Torsdag var han på helikopterbefaring for å undersøke rasområdet. Fjellklatrere har jobbet med å sikre en adkomstvei til stedet raset har gått fra.

— Meningen er at jeg skal komme meg til området der skredet har løsnet for å vurdere det på nært hold. For å gjøre det har vi måttet løse ut tre store blokker, sier Farestveit.

Han forteller om krevende arbeidsforhold med dårlig vær, og i tillegg må jernbanen stenges mens fjellklatrerne holder på.

— Nå må vi få vurdert området der steinen kom fra, og der er vi nødt til å gjøre flere sikringstiltak. Der er flere løse blokker som må tas ned, sier geologen.

Strekningen har hatt i alle fall fire ras i løpet av de siste to ukene.

— Dette har sammenheng med at det har blitt veldig vått nå etter en lang kuldeperiode. Det er helt klart potensiale for ras flere steder langs E16.

Stengt i Samnagnger

Også fylkesvei 48 i Samnanger er fredag morgen helt stengt ved Sætreviki mellom Tysse og Gaupholm.

— En stor stein har glidd ut under veien, så halvannen meter av kjørebanen henger i løse luften, forklarer vaktoperatør Roger Lemme ved Vegtrafikksentralen.

Geolog og byggherre har vært på stedet i morges. De vil nå starte arbeidet med å fjerne veidekket, for å få sikret veien.

— De mener veien sannsynligvis vil være stengt i hele dag, men har fortsatt et håp om at det kan være mulig å åpne den i ettermiddag eller kveld, sier Lemme.

RASSTEDET: En geolog og fjellklatrere jobber for å rassikre fjellsiden ved E16 ved Stanghelle.
Statens Vegvesen