Høyre inviterte til pressefrokost for å si sin mening om de siste dagers byrådsforvirring i Bergen.

– Det har vært en corny uke. Egentlig ville jeg snakket om politikk nå, og tatt byrådsforhandlingene etter valget. Men journalistene spør hele tiden om hvem som skal danne byråd, og det er ikke rart med tanke på Venstres mange rare utspill, sier Mæland.

Se Friele overraske alle her — Forvirrer

Hun mener Venstres politikere Hans-Carl Tveit, Anders Skoglund og Sara Henriksen sier tre ting på en gang, og bidrar til å forvirre velgerne. På Dagsnytt i går uttalte Tveit at Venstre var villig til å støtte et byråd der Frp deltar. I dagens BT åpner derimot gruppeleder Skoglund for å støtte det rød-grønne alternativet.

– Venstre, dere må besinne dere og velge side. Vil dere danne et nytt borgerlig byråd, eller vil dere hjelpe å danne et mørkerødt byråd? Jeg tror dere må gi velgerne en avklaring før valgdagen, oppfordrer Mæland sine partnere i byrådet.

Hun er mektig irritert over at Venstre, slik hun ser det, skaper usikkerhet rundt det borgerlige byrådet få dager før valget. Venstre 10 krav for et byrådssamarbeid vil hun ikke ta stilling til.

– Hvis dette er et ultimatum, kan det se ut som om Venstre er på vei over til de rød-grønne, sier hun.

- Nei, Herman

Herman Friele kom med sine «betraktninger fra ordførerkrakken», som han kalte det. Han var mest bekymret over at de små partiene kan få mye makt i bystyret.

– Jeg frykter polsk riksdag i bystyret, og at det blir veldig vanskelig å styre. Valget blir veldig spennende. Men velgerne bør enten stemme Arbeiderpartiet eller Høyre, sa Friele.

– Nei, Herman, protesterte Mæland i bakgrunnen – vel vitende om at media ville fokusere på den uttalelsen.

– Jo, jeg mener det. Høyre er bærebjelken på borgerlig side, mens Ap er det på sosialistisk side. Det er viktig at disse partiene blir størst mulig, og at ikke småpartiene får styre. Da snakker jeg som ordfører, sa Friele.

– Men hva med Fremskrittspartiet? De er jo nesten like store som Høyre på målingene. Er de også et småparti?

– Nei, nei. Heller ikke SV regner jeg som et småparti, avfeier Friele.

– Men RV er det mest skremmende. Det er bare en tilfeldighet at de ikke fortsatt er for væpnet revolusjon. Jeg tror ikke bergenserne som vil stemme rød-grønt tenker på det, sier han.

- Han har et poeng

Lederen for Arbeiderpartiet i Bergen, Odd Rambøl, vil ikke anbefale folk å stemme "Arbeiderpartiet eller Høyre".

— Jeg synes faktisk de skal stemme Arbeiderpartiet, og føler ikke noe behov for å gå ut med andre anbefalinger. Men Friele har selvfølgelig et poeng. Hvis det er mange partier, er det vanskeligere å bli enige om et felles politikk, sier Rambøl.

— Hvordan vil du karakterisere Frieles utspill?

— Ingen kommentar, sier Rambøl.

Aarebrot: Søtt

Valgforsker Frank Aarebrot humrer godt når bt.no forteller ham om Frieles utspill.

— Morsomt. Det er litt søtt at Friele ber folk stemme Arbeiderpartiet, sier han.

Aarebrot synes Friele opptrer nesten som en statsviter på slutten av sin politiske karriere.

— Han hopper nærmest inn i min rolle. Det er ingen tvil om at jo flere partier som deler makten i et parlament, jo mer utvannet blir politikken. Problemet med parlamentarisk fragmentering er velkjent og godt dokumentert innenfor statsvitenskapen, sier valgforskeren.

Aarebrot ser utspillet i sammenheng med at Friele ikke tar gjenvalg som ordfører.

— Det er ikke uvanlig at politikere taler litt statsmannsaktig når de får sølv i håret og nærmer seg slutten av karrieren.

Ap eller Høyre? Si din mening om utspillet til Herman Friele.

Rune Berentsen
Arkiv
AKADEMIKER: - Friele går nærmest inn i min rolle, sier statsviter og valgforsker Frank Aarebrot.
ØYVIND CHRISTENSEN