Sogningen (23) som skadet en asylsøker og en venninne (18) i Sogndal med kniv natt til torsdag, har i avhør forklart at han følte seg truet av asylsøkeren.

– Han måtte handle for å avverge et angrep, sier advokat Maria Kirkeeide Ravnå som forsvarer 23-åringen.

Sogningen, venninnen og asylsøkeren hadde vært på et nachspiel i en leilighet i Sogndal sentrum før dramatikken startet.

Kjøkkenkniv Vitner har forklart politiet at det ikke var noen store krangler på nachspielet, ifølge lensmann Einar Christensen i Sogndal.

Etterforskerne arbeider derfor med å finne ut hva det var som utløste knivvolden som fant sted i en gang i leilighetskomplekset.

– Vi har grunn til å tro at de var på vei ut da det skjedde, sier Christensen.

Sogningen skal da ha hatt med seg en kjøkkenkniv, som politiet tror stammer fra nachspielleiligheten.

Forsvarer Maria Kirkeeide Ravnå vil ikke kommentere hvorfor sogningen var bevæpnet med kniv, men bekrefter at asylsøkeren var ubevæpnet.

Ravnå avviser at knivdramaet var utløst av sjalusi. Mens sogningen og 18-åringen skal ha kjent hverandre i lang tid, er det uklart hva slags relasjon det er mellom dem og asylsøkeren (25).

– Min klient ble angrepet, rett og slett. Det er en typisk nødvergesituasjon. Venninnen skal ha blitt skadet i basketaket ved et uhell, sier forsvareren.

Etter at sogningen hadde stukket fra åstedet, ringte telefonen til den knivskadede kvinnen.

– Kvinnen satt utenfor og hadde hjelp rundt seg. Så får hun en telefon, og roper: «Det er han!» Jeg oppfattet at det måtte være gjerningsmannen, sier øyenvitne Kjetil Ekeli.

– Aldri sett så mye blod Asylsøkeren skal ha blitt stukket i overkroppen, og mistet store mengder blod før han ble fraktet med helikopter til Haukeland sykehus.

– Jeg har aldri sett så mye blod i mitt liv, sier lensmann Einar Christensen.

Etter å ha fått intensiv behandling var tilstanden til asylsøkeren i går kveld alvorlig, men stabil.

Kvinnen (18) skal bare være lettere skadet, og skulle i går kveld etter planen opereres ved plastisk-kirurgisk avdeling på Haukeland.

Den siktede sogningen ble i går avhørt av politiet, som vil holde 23-åringen i varetekt.

– Det er besluttet at han skal fengsles, sier politiinspektør Ronny Iden ved Sogn og Fjordane.

Den foreløpige siktelsen er for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap.

– Han motsetter seg å bli fengslet, men ønsker å samarbeide med politiet. Han mener han ikke har noe å skjule, sier forsvareren.

Fortalte politiet hvor han var Det var sogningen selv som meldte seg for politiet. Etter å ha kjørt hjem til Kaupanger, en mil utenfor Sogndal sentrum, ringte han lensmann Einar Christensen.

Lensmannen la på.

– Han sa det var han som ringe. Han var helt rolig. Men akkurat da kom legehelikopteret, og jeg måtte avbryte samtalen, forteller Christensen.

Sogningen ringte litt senere til en annen politimann, og fortalte hvor han var. Litt senere ble han pågrepet.

– Pågripelsen var helt udramatisk, sier Sogndal-lensmannen.

Den siktede sogningen er tidligere straffedømt, men aldri for noe så alvorlig som det han nå er siktet for.

EVA GROVEN, Asker og Bærums Budstikke
PRIVAT