GARD STEIRO

— Det finnes ikke noe motiv. Min klient kan ikke forklare hvorfor han stakk. Han forstår det ikke, sier 44-åringens forsvare, Knut Harald Braathen.

Den tiltalte har sittet i varetekt siden drapsnatten 20. januar i år. Saken vil sannsynligvis komme opp til høsten. Da vil 44-åringen nekte straffskyld.

— Han husker ingenting av det som skjedde. Flere timer er slettet fra hukommelsen hans, sier advokaten

Ringte selv politiet

Forholdet mellom 44-åringen og den avdøde kvinnen var til tider turbulent, men alt virket i skjønneste orden da de var på Fotballpuben den 19. januar i år.

En kamerat kjørte paret hjem til Loddefjord. Han har til politiet forklart at begge virket tilfredse og glade da han slapp dem av utenfor blokkleiligheten deres.

Men i løpet av få timer endret situasjonen seg dramatisk. Klokken 0331 slo 44-åringen nødnummeret.

— Jeg har drept min samboer, sa han.

I løpet av kort tid var tre ambulanser på plass i Klasatjønnveien. 44-åringen kom da sjanglende nedover gaten mot dem. Han virke i ubalanse - kledde av seg på overkroppen og satte seg ned i veikanten. Her ble han pågrepet av bevæpnet politi.

Samtidig tok ambulansepersonell seg inn i parets leilighet. De kunne bare slå fast at kvinnen allerede var død.

Gjennom hjertet

Påtalemyndigheten mener at 44-åringen slo kjæresten flere ganger i hodet og ansiktet med stor kraft. Deretter hentet han en kjøkkenkniv og stakk henne i brystet.

Kvinnen ble bare truffet en gang, men stikket var dødelig. Obduksjonsrapporten viste at kniven perforerte hjertet hennes.

— Han bestrider ikke at det var han som påførte henne skadene, men hevder han ikke var strafferettslig tilregnelig i gjerningsøyeblikket, sier Braathen.

Påtalemyndigheten er ikke enig, og får støtte av de psykiatrisk sakkyndige som har undersøkt mannen. Deres rapport konkluderer med at han ikke var psykotisk drapsnatten, og derfor kan straffes.

— Vi er uenige i den konklusjonen, og vil sørge for at vårt syn blir belyst.

I retten vil den tiltaltes lange sykehistorie bli et viktig tema. I løpet av de siste årene har han vært under psykiatrisk behandling en rekke ganger.

44-åringen var i kontakt med Sandviken sykehus senest noen dager før drapet. Han ba om hjelp etter et selvmordsforsøk, men ble ikke innlagt.

— Hadde han fått en annen behandling av helsevesenet den gang, ville denne tragedien aldri skjedd, sier Braathen.

- BLACKOUT: Den 44 år gamle bergenseren husker ikke at han stakk kjøkkenkniven i samboerens bryst. <p/> ARKIVFOTO: VEGARD VALDE