METTE RISA

Fattigdom tar ikke påskeferie. Utenfor slumstasjonen sitter en mann og pakker posen med mat ned i sekken. Det var mange med sekk i Sandviken i går.

Hos Frelsesarmeens slumsøstre er det matutdeling før påsken tar til for alvor. 150 poser står klare med forskjellig mat som skal gjøre det litt enklere å få pengene til å strekke til i høytiden.

— Mange klarer seg gjennom året på et stramt budsjett, men når høytidene kommer, som jul og påske, er det ikke rom for noe ekstra. Da kommer folk hit for å få hjelp til å komme seg gjennom ferien, forteller Marianne Naustdal, daglig leder for slumstasjonen.

Stadig flere fattige

De ser ikke ut som om de kommer fra noen slum, de som stikker innom. Noen familier er det, noen pensjonister og noen enslige. De fleste kommer med sekk på ryggen, som om de er på vei til fjellet, for posene er fylt til randen og er tunge.

— Det er tungt, forsiktig så det ikke ryker! sier en av slumsøstrene.

— Hvis ikke det er meg som ryker da, smiler en tilbake.

Det er mange smil, og folk takker og ønsker god påske før de går. Med en pose mat i hånden eller oppi sekken på ryggen. Mat de har fått fordi de ikke har mulighet til å klare seg selv. Hvert år er det stadig flere som kommer til slumstasjonen for å be om hjelp. Noen får klær, andre får en pose mat med seg hjem. Bare i fjor var det 241 nye ansikter som kom innenfor døren, 62 av disse kom før jul.

Kan skje oss alle

— Det er ikke lange veien fra å ha en god jobb, til en på grunn av sykdom kanskje ikke er i stand til å jobbe lenger, men likevel ikke er syk nok til å få full uføretrygd. Da faller en mellom to stoler, forklarer Naustdal.

Det kommer stadig nye mennesker innenfor døren, unge og gamle, pensjonister og aleneforeldre, uføretrygdete og friske.

— Det er ironisk at samtidig som myndighetene bestemmer seg for å øke uføretrygden, så høyner de satsene på egenandeler på medisiner og legehjelp. Det blir som å ta med den ene hånden, og gi med den andre.

— Mange foreldre gjør alt de kan for barna sine, gir dem den gode maten og spiser grøt selv, kjøper moteklær til ungene mens de selv handler på Fretex. I en klasse med 30 elever, blir det 29 bursdagspresanger å kjøpe, bare i løpet av ett år. Det er klart det er tøft, spesielt for dem som har lite å rutte med i utgangspunktet. Det krever mye fantasi å gjøre påsken spesiell når en ikke har penger.

- GOD PÅSKE: Marianne Naustdal og Evy Johansen ønsker god påske med en pose mat til dem som trenger det ved Bergen Slumstasjon. 150 poser skulle leveres ut til pensjonister, aleneforeldre, enslige og andre som trenger litt ekstra hjelp for å få ting til å gå rundt i høytiden. - Men det er mange som ikke tør å komme til oss en gang, forteller Naustdal.<br/>Foto: ARNE NILSEN