• Da jeg så meg selv i speilet uten genser, så jeg at blodet fosset, jeg trodde jeg var med i en film, fortalte Imre Johan Waage (14) i retten i går.

14-åringen som ble knivstukket på Slåtthaug i mars, fortalte i går sin gripende historie i Bergen tingrett.

Uten nevneverdig innblanding fra aktor fortalte Imre Johan Waage hva som skjedde den marsdagen han uten forvarsel ble stukket ned av en sjalu 18-åring.

Lett henslengt i vitneboksen, med hvit skjorte og mørk dongeribukse, var det lite som tydet på at det var denne gutten legene på Haukeland universitetssykehus jobbet på spreng for å holde i live natt til 3. mars.

14-åringen fortalte hvordan han torsdag 2. mars hadde stått opp og ringt til sin venninne på Slåtthaug og spurt om han kunne få komme på besøk. De to hadde ikke noe kjæresteforhold, men var bare gode venner.

Måtte gjemme seg på badet

Den da 15 år gamle venninnen hadde dagen i forveien slått opp med sin 18 år gamle kjæreste.

Da det tikket inn en tekstmelding fra 18-åringen, der han spurte om å besøke henne, ville hun ikke svare på den.

Hun mottok senere en ny tekstmelding; der han fortalte at han var underveis.

Den 15 år gamle jenten bad Imre gå inn på badet. Selv gikk hun og åpnet for eks-kjæresten sin. Da Imre kom ut fra badet og gikk inn for å hilse på 18-åringen, begynte en kamp på liv og død.

Ble kald og redd

— Det ble helt stille da han så meg. Han gikk kjapt og bestemt ut på gangen og plukket frem noe fra sekken sin, forklarte Imre.

— Så du hva han hadde i hånden, ville aktor Eirik Stolt-Nielsen vite.

— Nei. Jeg kjente at det var noe som stakk meg, men visste ikke hva det var. Jeg ble bare kald og redd, forklarte Imre.

Etter at Imre hadde blitt stukket minst syv ganger med biffkniven, og 18-åringen omsider begynte å skjønne hva han holdt på med, forlot sistnevnte stedet. Han løp ikke. Han gikk, uten å si et ord.

Selv gikk Imre ut i gangen. Han så seg selv i speilet, merket at han var blek. Fortsatt skjønte han ikke hva som hadde skjedd med ham. Da han tok av seg genseren kunne han fortsatt ikke gripe virkeligheten.

— Det fosset med blod. Det så ut som ketchup. Jeg trodde jeg var med i en film, forklarte 14-åringen med klar og tydelig stemme.

- Trodde jeg skulle dø

Han gikk opp i annen etasje i boligen, grep telefonen og ringte 112.

— Jeg fortalte politiet at jeg hadde blitt knivstukket. Jeg kunne ikke huske adressen, men de sa de kunne se hvor jeg var. Jeg snakket med en politimann hele tiden. De spurte om han som stakk meg var der. Jeg gikk ned og låste døren og ventet helt til jeg så to sykebiler og en ambulanse gjennom vinduet.

Imre fortalte med rolig stemme hvordan møtet med legene var.

— Jeg trodde jeg skulle dø og spurte dem om jeg fortsatt var i live. De svarte at alt ville gå bra.

Imres forklaring gjorde sterkt inntrykk på tilhørerne i retten i går. Flere var imponert over hvordan 14-åringen hadde taklet den traumatiske hendelsen.

— Det du har fortalt viser at du har en sterk sjelelig styrke, sa sakkyndig og rettspsykiater Jon Geir Høyersten til 14-åringen.

RUNE SÆVIG