De eldste delene av sprinkleranlegget på Bryggen er over 40 år gamle. Den gangen ble det brukt billige materialer som nå er i ferd med å ødelegges av korrosjon, ifølge Tore Eide.

Seniorrådgiveren i selskapet Tore Eide AS har i flere år arbeidet med brannsikring på Bryggen.

Truer med anmeldelse

— Det skulle bare være et lager

Etterlyser støtte til sprinkleranlegg Brytes ned

— På 1960-tallet ble det brukt svarte stålrør, billige materialer som raskt brytes ned av korrosjon. Det er flere år siden de begynte å lekke, sier Eide.

Han mener det er på høy tid å skifte ut hele anlegget.

— Noe er byttet ut gjennom årene. Men når du har lappet sykkelen ti ganger skjønner du at det er best å skifte hele dekket. Det ville kostet over ti millioner å bytte ut hele anlegget, men egentlig er det et lite beløp. Det dreier seg tross alt om å beskytte en verdensarv, sier Eide, som har jobbet med brannsikring både på Bryggen, i Sandviksboder og Gamle Bergen.

Han ble intervjuet om det aldrende sprinkleranlegget i fagbladet Brann & Sikkerhet allerede i 2006. Eide sier rørene på Bryggen utsettes særlig raskt for korrosjon, fordi store deler av bygningsmassen ikke er oppvarmet om vinteren.

Les også:

— Brannsjefen må gå

— Sprinkleranlegget på Bryggen ruster og lekker

- Dyrere å lappe

— I et kjøpesenter ville rørene holdt lenger, men Bryggen er et meget korrosivt miljø, med rask nedbrytning, sier Eide.

— Hvilke konsekvenser får dette for brannsikkerheten?

— Så lenge anlegget fungerer, får det ingen konsekvenser. Men før eller senere må det tas tak i. Det er mye billigere å skifte alt på én gang enn å lappe litt her og litt der, sier Eide.

Pål Gangstøe i Stiftelsen Bryggen er uenig i Eides beskrivelse.

— Vi har brukt millionbeløp på sprinkleranlegget de siste ti årene. Etter hvert som vi ruster opp bygningene går vi over rørene, og kontrollerer og skifter dem fortløpende. Vedlikeholdet skjer etter forskriftene, sier Gangstøe.

Han legger til at det også er planer om å montere røykvarslere på hele Bryggen.

— Brannvesenet ønsker flere røykdetektorer, og det utreder vi i disse dager. Vi tar selvsagt ikke lett på brannsikkerheten på Bryggen, sier Gangstøe.

— Stort prosjekt å gjenskape miljøet **Les også:

— Må man ha tillatelse for å sove på kontoret?**

Se bildefortelling! Saken fortsetter under

Tri D. Nguyen