• Vi reiste ikke til Malta på språkreise for å lære engelsk. For oss er den en lang og kjempekul ferie, sier språkstudentene Sille Thuen Vik og Lena Kåsinen (begge 16). Her er de nemlig gamle nok til å feste på voksent vis.

BT treffer de to solbrune jentene like ved Nutmeg Beach I St. Julians, byen hvor de fleste av Maltas språkstudenter holder til. Rundt dem er det nesten kun jenter å se, og på strendene er det bikiniene som rår. Guttene er så i mindretall at de utsetter sjekkingen til senere på kvelden. Da syder det til gjengjeld av liv i gatene.

Stavangerjentene reiste sammen to andre venninner til den maltesiske byen for snart tre uker siden. Turen begynte de å planlegge for hele tre år siden.

— Ingenting ubehagelig

— Det er første gang vi er på tur sammen utenlands uten foreldrene våre, og vi har hatt det helt topp. Vertsfamilien vår er kjempegrei, og det har ikke skjedd noe ubehagelig med oss, sier Sille.

Begge har de fått med seg at en norsk jente døde denne uken mens hun var på språkreise. Ingen av de to kjente Line Marie, som reiste med et annet selskap. Lena har fulgt saken gjennom norske nettaviser, mens Sille stort sett har fått sin informasjon gjennom venner.

— Det har gått veldig mye rykter om hva som har skjedd. Alle har snakket om at det var overdose. Vi ble lettet når vi fikk høre at det ikke stemte, sier Sille.

Ingen av de to har selv blitt tilbudt narkotika på Malta. Middelhavsøyen har en svært streng narko-lovgivning, men ifølge sersjant Charles Abdilla ved det maltesiske politiet er det en del stoff i omløp i ferieparadiset. Han vil likevel ikke si at problemet er større enn på andre feriesteder.

Advart av skolen

— Skolen har advart oss mot at ting kan skje på byen. De sier vi må passe på at noen ikke putter noe i det vi drikker og slikt, men vi har ikke hørt at det har skjedd noe slikt, sier Lene.

Jentene reiser med språkreisefirmaet EF. Det er skolene, og ikke vertsfamiliene, som bestemmer når jentene skal være hjemme om kveldene. Alle språkskolene har skjerpet inn reglene for utegåing betraktelig etter at en femten år gammel dansk jente nylig ble drept I England.

Ifølge de to 16-åringene holder vertsfamilien deres bra oversikt over hvor jentene befinner seg. Begge innrømmer likevel at det blir en del festing. På Malta er det 16-årsgrense for å kjøpe og drikke alkohol. Pubene reklamerer med studentrabatt, men risikerer en bot på nesten 12.000 norske kroner hvis de blir tatt i å skjenke noen som er under aldersgrensen.

— Vi har brukt ni tusen kroner hver på disse ukene, ler Lena lett beskjemmet.

— Hva har dere brukt pengene på?

— Eeeh, egentlig ingenting, sier begge to.

— Har det vært noe som ikke har vært greit her nede?

Nei. Alt er topp. Det eneste måtte være de italienske guttene. De prøver å sjekke oss opp hele tiden, men de kommer ingen vei, ler Sille.

— Det er første gang vi er på tur sammen utenlands uten foreldrene våre, og vi har hatt det helt topp, sier Sille Thuen Vik og Lena Kåsinen, begge språkskoleelever på Malta.