Etter at draps— og overgrepstiltalte Steven Dan Danielsen (24) tidligere tirsdag sa nei til å forklare seg i retten, avgjorde dommer Kjetil Gjøen at politiavhør av 24-åringen skal leses opp i retten.

24-åringens forsvarer vil ikke si noe konkret om hvorfor 24-åringen ikke vil forklare seg for dommerne, men sier at en erklæring fra en psykolog skal leses opp senere i dag, tirsdag.

— Det er hans psykiske helsetilstand som gjør at han ikke vil forklare seg eller være med på rettsmøtet videre, sier forsvarer Per Herman Thori-Aamot.

- Dette var business

Av avhøret som aktor Ingrid Thorn Nordheim leste opp, fremgår det at Danielsen, etter pågripelsen onsdag 4. september i fjor, umiddelbart tilsto drapet. Avhøret startet i 22-tiden samme kveld og utgjør 36 sider i utskrift.

Pågripelsen skjedde etter at det var funnet match mellom en DNA-prøve fra den drepte og Danielsen.

— Dette var business. Jeg sto og ventet på henne, er det første Danielsen blir referert på i avhøret.

24-åringen beskriver selv at han hadde ruset seg i to uker før drapet, og at han på drapsdagen var «sjokkrusa».

— Det var på autopilot, jeg bare gjorde det. Jeg tror det var adrenalinet som overtok. Dette gikk fort, og drapet var fort unnagjort. Business er business, men det spørs hvor langt jeg vil gå inn på denne hendelsen. Det var for å tjene litt penger, sa da Danielsen videre i avhøret.

I avhøret snakker han også om en annen person, som han ikke vil navngi. Ifølge Danielsen var denne personen med på åstedet og slo Anja, men det syntes Danielsen ble «litt for gale».

Den ikke navngitte personen skal ha forsvunnet fra stedet, forklarer Danielsen.

- Drepte på oppdrag

Hvem den angivelige drapsbestillingen skal ha kommet fra,var aktor i saken innom i sitt innledningsforedrag. Aktor, statsadvokat IngvildThorn Nordheim, sa da at Steven Dan Danielsen har hevdet at han haddetilknytning til organisasjonen MS 13, og at drapet var et oppdrag på vegne avdenne organisasjonen.

— Vi har ingen holdepunkter for det, sa aktor.

Danielsens forsvarer, Per Herman Thori-Aamot, korrigerteaktor på dette punktet.

— Tiltalte har aldri uttalt at MS 13 har noe direkte meddrapet å gjøre, det vil han komme tilbake til i sin forklaring, sa Thori-Aamot,før det ble klart at 24-åringen ikke ønsket å forklare seg i retten.

- Spanet i en uke eller to

I avhøret sier Danielsen også at han ikke kjente Anja, men at han hadde spanet på henne i en uke eller to.

— Hun gikk på skole og av og til kunne du vel se henne, sier Danielsen i avhøret.

Grunnen til at han drepte Anja Weløy Aarseth, forklarer han med at han fikk navnet hennes på en avrevet lapp med maskinskrift på en fest. Vedkommende som ga ham lappen vil han ikke navngi, men han skal ha ønsket henne død. Han husker lite av festen og omstendighetene rundt.

— Jeg har ikke peiling på motivet. Kanksje det var sjalusi, sier Danielsen i avhøret.

— Og du oppfattet dette med lappen som et oppdrag, spør avhøreren.

— Ja, på en måte, svarer Danielsen. I avhøret sier han også at han skulle få 140.000 kroner, men at han ikke hadde sett noe til pengene.

Den tiltalte 24-åringen vil i avhøret ikke svare på om vedkommende som ga ham lappen, var samme person som han sier var med opp på Aksla da Weløy Aarseth ble drept.

Betviler

I sitt innledningsforedrag tidligere tirsdag sa aktor i saken at Danielsen har forklart seg om en rekke bevegelser og personer som politiet har måttet bruke mye ressurser på å sjekke sannhetsgehalten i. Aktor sa at de ikke har noen holdepunkter for at noen var med Danielsen da drapet skjedde.

Om drapsdagen, onsdag 28. august 2013, forteller Danielsen i avhør at han våknet hjemme hos seg selv i 11-12-tiden og «gjorde seg klar til det som skulle skje» og «hvordan han skulle gjøre det».

Danielsen bodde cirka 700 meter fra stedet der Anja Weløy Aarseth ble drept.

Danielsen forteller også at han tok speed og at han gikk to ganger nedom sentrum denne dagen. Etter den andre sentrumsturen forteller han i avhøret at «så kommer klokkeslettet da jeg og han drar opp».

I avhøret gir også Danielsen uttrykk for anger og at saken er vond for ham.

— Jeg skulle ønske hun aldri hadde kommet, at hun hadde snudd, sier Danielsen i avhøret.

24-åringen forteller også i avhøret at han etter overgrepet og drapet brente klærne han hatt på seg under ugjerningene, en grå treningsbukse og en genser. Det skal han ha gjort samme dag, etter å ha møtt en kjenning på en pub.