BJARNE KVAM bjarne.kvam@bt.no

Aktor, politiinspektør Anders Johnsen, krevde i Bergen byrett mandag at den tiltalte 21-åringen skal dømmes til seks måneders fengsel for uaktsomt bildrap.

Dødskrasjet skjedde i Løvstakktunnelen klokken 16.30 lørdag 28. oktober i fjor.

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld. Hans forvarer, advokat Stig B. Harris, har lagt ned påstand om frifinnelse.

— Det svartnet Den 21 år gamle yrkessjåføren hadde hatt lastebilsertifikatet bare noen måneder før det fatale skjedde.

Han kom fra sentrum mot Fyllingsdalen etter en flyttejobb.

Selv sier den tiltalte 21-åringen at han merket at han ble trøtt, og at han tenkte han måtte konsentrere seg skikkelig for å klare å kjøre ut av tunnelen, slik at han kunne stanse.

— Men alt ble svart, sa han i byretten.

Den 9,5 tonn tunge lastebilen la seg over mot venstre og kjørte i 60-70 kilometer i timen mot kjøretøyene som kom fra Fyllingsdalen.

En 31 år gammel gravid tobarnsmor i en BMW unnslapp så vidt ulykken.

Forhjulet i kupeen Ca. 50 meter inne i tunnelen fra Fyllingsdalen frontkolliderte lastebilen så med en liten rød Renault Clio. Den 67 år gamle føreren av Renaulten døde momentant da lastebilens venstre forhjul regelrett kjørte over panseret og sto fast inne i småbilens kupé.

Lastebilen fortsatte fremover ca. 25 meter etter det fatale sammenstøtet, med personbilen under venstre forhjul..

Bremsespor fra lastebilen finnes ikke før ca. åtte meter etter sammenstøtet.

Slått ut av varmeapparatet Et stykke bak personbilen kom en Volvo stasjonsvogn. Også den kolliderte front mot front med lastebilen, men farten var nå langt mindre og ekteparet i Volvoen slapp fra det med sjokket.

Den tiltalte 21-åringen kan ikke selv forklare hva som har skjedd. Han mener at trøttheten kan ha kommet på grunn av at han hadde skrudd varmeapparatet på full styrke like før, og at den plutselige temperaturstigningen kan ha slått ham ut.

I tillegg til uaktsomt drap, er 21-åringen også tiltalt for å ha kjørt selv om han var så sliten og trøtt at han ikke var skikket til å kjøre.