GUNNAR WIEDERSTRØM

Tirsdagens oppgjør i kommunestyret om aksjekjøpet Søviknes foretok uten fullmakter fra kommunestyret har fått flere politikere til å blåse ut.

Et mønster

— Søviknes gjør som han vil og han vet best selv, sier Åse Sælensminde (A).

Hun er oppbrakt over at Søviknes til Bergens Tidende i går nærmest ga formannskapet skylden for at han underskrev en avtale om aksjekjøp uten det nødvendige vedtaket i kommunestyret.

— Dette skyldes at enkeltrepresentanter løper fra det de har sagt i tidligere formannskapsmøte, forklarte han.

— Enten er dette et uttrykk for manglende kunnskap eller så er det et uttrykk for arroganse overfor det samme lovverket. Uansett hva han oppfattet var gitt av signaler, så kan ikke gå hen og undertegne en avtale uten nødvendige vedtak, sier varaordfører Lisbeth Axelsen.

Axelsen og Sælensminde trekker også frem at ordføreren unnlot å informere formannskapet før han sto frem i den såkalte «Ordførarkanalen». Kommunestyret visste det var satt av penger til å profilere kommunen, men var ukjente med fjernsynsplanene. Til Os og Fusaposten forklarte ordføreren dette med at han ikke hadde tillit til at formannskapet kunne holde tett om planene.

Forsurer samarbeidet

— Ordføreren måtte beklage dette overfor formannskapet tirsdag. Dette er i ferd med å bli et mønster. Ordfører Terje opphøyer seg til å være enehersker. Han bryr seg ikke om at han har et kollegium å forholde seg til, sier Sælensminde.

— Han beklaget at han ikke hadde informert oss og sa at det var det forrige formannskapet han hadde hatt dårlige erfaringer med. Vi forventer at han beklager dette også i Os og Fusaposten, sier Lisbeth Axelsen.

— Hva betyr dette for samarbeidsforholdet mellom Fremskrittspartiet og Høyre?

— Han bidrar til å lage rager riper i lakken på det samarbeidet. Men i dette tilfelle snakker vi først og fremst om ordføreren. Vi har andre forventninger til ham som ordfører. Dette å skylde på de andre formannskapsmedlemmene er ubetenksomt, sier Axelsen.