I løpet av forrige uke fikk politiet inn 30 anmeldelser av lommetyverier som har skjedd midt i Bergen sentrum.

— Det er en markant økning i forhold til det som er vanlig. Fjorten av anmeldelsene kom nå i helgen, men det har vært et jevnt høyt press hele uken, sier fungerende politiavdelingssjef Claus Mathiesen ved tyveri- og brannavsnittet i Hordaland politidistrikt.

Tyvene trives best på folksomme steder og steder hvor det lett oppstår trengsel. For tiden er det på Torgallmenningen, Torget og i kjøpesenteret Galleriet det er størst fare for å bli loppet for verdisaker.

Lommetyv filmet

Lommer, ryggsekker og vesker er mest utsatt. På kjøpesentrene slår gjerne tyvene til mens de står bak deg i rulletrappen. Denne fremgangsmåten gjør at politiet tror det er utenlandske proffer som søker asyl i Norge som er på ferde.

— Vi har en søreuropeisk asylsøker i kikkerten som ble både observert og videofilmet mens han hadde hånden nedi en ryggsekk på Galleriet.

Mannen kom seg dessverre unna, men vi har et veldig godt signalement og er på konstant utkikk etter ham, sier Mathiesen.

Ikke organisert

— Mistenker dere mannen for å være med i en bande?

— Det er nok flere enn ham som står bak økningen. Men det er ingenting som tyder på at vi har med velorganisert kriminalitet å gjøre, slik som det var i fjor sommer, sier Mathiesen.

På samme tid i fjor opplevde politiet en eksplosiv økning i antall veske- og lommetyverier i Bergen sentrum. En profesjonell tyvebande fra Bulgaria ble etter en tid avslørt og sendt ut av Norge. Politiet avviser bestemt at noe liknende er tilfelle i år.

- Gjør som i utlandet

Claus Mathiesen ber nå folk passe på verdisakene sine like godt som om de var på ferie i en annen storby.

— Folk flest er veldig flinke til å sikre seg når de er utenlands. Nå er dessverre problemet blitt så stort i Bergen at de bør gjøre det samme her.

Bær verdisakene så tett på kroppen som mulig og pass godt på vesker og mobiltelefoner når du sitter på en benk eller går rundt i en butikk, sier den fungerende politiavdelingssjefen.