— Det er beundringsverdig at du møter her i dag, men det er det eneste positive jeg har å si til deg. Du opptrer som en elefant i en porselensbutikk, sa Per Magne Kristiansen, advokat for Espegrend velforening.

På dagsorden stod kun to saker: Torunn Øklands krav om opprusting av Myntevikvegen, og fakturaene hun har sendt ut til alle som angivelig ikke har veirett.

- Mangler antenner

Nærmere femti regninger har forretningskvinnen ekspedert til beboere i området, etter at hun kjøpte Myntevikvegen i 2003. Flere har fått krav på mange hundre tusen kroner. Betalingsfrist: Ti dager. De som ikke har betalt innen fristen, blir truet med strafferente.

Som den sist ankomne spaserte Økland selvsikkert inn i den fullsatte møtesalen i Ytrebygdsvegen. Hun møtte en vegg av oppdemmet frustrasjon som fikk utløp etter kort tid.

— Du inviterer ikke til samarbeid, men gjør en ren maktdemonstrasjon. Det er ikke bare uforskammet, det er mye verre enn det. I Mynteviken bor det både unge i etableringsfasen og eldre som har tatt kravet ditt veldig tungt. Du mangler sosiale antenner når du sender ut regninger og overlater til oss å bringe frem dokumentasjonen. Du kan ikke gjøre sånt, sa Ove Lind.

— Jo, jeg kan det, svarte Økland kontant.

— Jeg er et forretningsmenneske, og en vei er et forretningsanliggende. Du har ikke krav på å få vite hva jeg skal gjøre med veien. Jeg trenger ikke rettferdiggjøre min handlemåte, sa hun.

- Jeg har vært i retten før

Økland firte ikke en tomme da hun ble bedt om å trekke tilbake kravet og beklage handlemåten sin.

— Jeg kommer til å begynne med de letteste sakene, nemlig de som åpenbart ikke har veirett. Forhåpentligvis kan de løses uten rettssak. Deretter tar jeg for meg de vanskeligere tilfellene. Jeg er forberedt på flere søksmål. Jeg har vært i retten mange ganger før, sa forretningskvinnen.

Deretter kom hun med en advarsel mange i salen oppfattet som en trussel:

— Det blir mye, mye dyrere for dere å gå disse rundene i retten, enn å betale meg hundre tusen kroner.

Uttalelsen førte til spontan latter, uten at det lot til å gå inn på Økland.

— Det spiller ingen rolle hvilket inntrykk jeg gir. Jeg bryr meg ikke om det.

Velforeningen vil nå avvente eventuelle krav fra Økland før den foretar seg noe.

Advokat Kristiansen var svært selvsikker på foreningens vegne:

— Du har en svært lang og tung vei å gå før du i det hele tatt kan komme i nærheten av å fremme et krav. Stoltzekleiven blir en lett motbakke i forhold.