• Å kjøre sammen med alle utrykningskjøretøyene og vite at de skulle hjem til meg, var som å være med i en film, sier Arvid Holum. Tirsdag morgen var han tilbake på rasstedet i Hetlebakkvegen.

— Hvis myndighetene sier ja, bor vi her, sier Arvid Holum bestemt.

— Men vi må vite at det er trygt, vi kan ikke ligge våkne om natten, legger han til.

Tirsdag morgen var Holum tilbake på rasstedet i Hetlebakkvegen sammen med sønnene Espen og Petter. Petter bor i nabohuset sammen med familien og var blant dem som måtte evakueres mandag.

Arvid og konen Eva Holum bodde i kjelleren i det samme huset mens byggingen av det nye huset deres pågikk. Etter planen skulle de flytte inn i det nye huset i februar. Like før raset rammet mandag, var huset erklært tett.

— Vi var her på lørdag og fikk lagt tak på deler av huset, forteller Espen Holum.

Elven renner fremdeles ned der raset gikk, men er noe mindre enn mandag. Området er sperret av politiet, og før det er foretatt sikringsarbeid i fjellsiden, kan ikke opprydningsarbeidet på rasstedet begynne. Det forteller skadestedsleder Stig Slaatten.

Skulle vært flere i huset

— Jeg skrek, sier Arvid Holum enkelt om sin første reaksjon etter at han hadde fått vite at huset hadde rast sammen.

Både han og konen hadde reist på jobb da de fikk meldingen. Holum hev seg i bilen. Han visste at det var arbeidsfolk i huset, men visste ikke nøyaktig hvor mange som befant seg der.

— Å komme ned på motorveien, møte alle utrykningskjøretøyene og vite at de skulle hjem til oss, det var en uvirkelig følelse. Det var som en film, sier han.

Fremme ved huset traff Holum den første tømreren som kom seg ut fra rasområdet.

– De menneskelige tingene er klart viktigst nå. Vi har sett stedet der 27-åringen omkom sammen med kollegene hans. Oppi tragedien er jeg ufattelig glad for at de ikke gikk verre. Egentlig skulle det vært tre tømrere til på jobb hos oss mandag, men på grunn av lekkasjer andre steder, ble de omdirigert, forteller han.

Tirsdag var to av tømrerne som kom seg ut fra rasområdet og to av deres kolleger på rasstedet. De var tydelig preget av det som hadde skjedd og ønsket ikke å snakke med BT.

- Har vært redde for brann Holum skryter av arbeidet til skadestedsleder Stig Slaatten.

— Det var rett mann på rett plass. Han har vært til uvurderlig hjelp for oss. Jeg har aldri sett et så svært apparat som det som kom til stedet like etter at raset gikk.

Holum takker også nabo Jørgen Waage som var hjemme da raset kom. Han var førstemann på rasstedet.

— Det kunne gått verre, sier Ben Sundt. Han er blant beboerne som måtte flytte hjemmefra for en natt. Sundt forteller at han var på vei til jobb og satt fast i kø på motorveien da han fikk beskjed om at et ras hadde rammet naboen.

— Vi har vært redde for brann, for det har vært flere skogbranner i området. Men ras har vi aldri vært redde for, sier han.

Tor Høvik
Jan M. Lillebø