Naturvernforbundet Hordaland, som har klaget Ikea-utbyggingen inn for Miljøverndepartementet, får uforbeholden støtte fra historiker og leder i Åsane Historielag, Marianne Herfindal Johannessen. Hun mener utbygging på tomten på Nyborg er nok et eksempel på planløs snillisme blant politikerne.

– Jeg synes politikerne har vært skikkelig pinglete i denne saken. Det er tydelig at om det var nok penger involvert, så har en ikke turd å si nei. Slik har det vært lenge, og derfor har vi i dag et sentrum av Åsane som er fullstendig planløst, der kjøpesentrene preger alt. Det virker som kun Kjersti Toppe har hatt vett nok til å stå imot, sier hun til Åsane Tidende.

– Vanvittig

Johannessen forteller at det på Åsamyrene engang sto en vakker steinbro, Håbrua. Denne ble revet i 1959, og hun forteller at hun gjerne skulle sett den broen stående i dag.

– Dette er et eksempel på at man setter fornuft til side. Tenk hvor flott det hadde vært å ha en slik nydelig steinbro i dag. På samme måten er det med tomten på Nyborg. Dette er den siste delen av Åsanes sentrale deler som fortsatt er intakt som kulturområde. Det er nydelig der inne, sier hun.

Fram til litt ut i 1960-årene var det planlagt å rive Bryggen i Bergen, og erstatte trehusene med murhus. Kanskje en vanvittig tanke i dag, men Marianne Herfindal Johannessen mener det er like vanvittig å bygge et gigantisk varehus på Åsane sentrums siste bevarte naturområde.

– Det er vanvittig å gjøre dette, og jeg håper virkelig at Miljøverndepartementet setter foten ned, sier hun.

Irreversibelt

Johannessen berømmer Naturvernforbundet Hordalands initiativ om å få stoppet utbyggingen, men hun understreker at denne saken ikke dreier seg om Ikea, men om et landskap som må bevares.

– At det er Ikea som nå vil gjøre dette, er ikke relevant. Det er ikke Ikea jeg er imot. Jeg er imot denne raseringen av Nyborgområdet inn mot Mellingen. Hele Åsane Sentrum er rasert fram til i dag, og nå må vi ikke kaste bort det aller siste vakre området. Lar vi dette skje, kan vi ikke gjøre det om, avslutter hun.

**Les også:

– Nei til privatbilismens høyborg**

Hva synes du om byggeplanene til Ikea? Si din mening i kommentarfeltet under:

STØTTER NATURVERNERNE: Historiker Marianne Herfindal Johannessen beskriver Ikea-utbygging på Nyborg som fullstendig tankeløst.
andreas isaksen