— Det er ikke bare en stor ulempe for oss, sier huseier Odd Egil Berntsen i St. Halvards vei:

— Nå kunne vi like gjerne sittet inne i en trafokiosk. Surringen, summingen og støyen er like ille på mitt soverom som i en trafokiosk. For oss er det nå umulig å sove med åpne vinduer. Og om sommeren er det utenkelig å sitte ute i hagen uten at vi blir gal av bråket fra de parkerte bybanevognene, sier han.

Berntsen taler på vegne av flere i nabolaget.

— Da vi ble informert om planene om bybanedepot og verksted på Kronstad, fikk vi klar beskjed fra bybaneledelsen om at det ikke skulle bli noe støy. Men støy er bare fornavnet. Fordi de parkerte bybanevognene står med strømmen på, er det en utrolig intens og plagsom summing i hele nabolaget. Vi har ringt flere ganger og klaget. Da har de av og til slått av strømmen. Men stort sett er det et forferdelig bråk. Og verst er det selvsagt om natten, når alle vognene står og durer sammen, sier Berntsen.

Frykter det verste

— Noe må da Bybanen AS kunne gjøre for å bedre hverdagen vår? For ofte er dette rett og slett uutholdelig, sier den pensjonerte politimannen Berntsen.

— Da verkstedet ble opprettet fikk vi beskjed om at det bare skulle være midlertidig på Kronstad. Nå har vi nettopp fått vite at området skal utvides. Vi frykter det verste, sier Berntsen.

Føler med dem

Adm. direktør Carl Erik Nielsen i Bybanen AS sier at han er klar over at de som bor tett opp til bybanedepotet på Kronstad opplever støy fra trikkene når de tilføres strøm.

— Men området er regulert til bybaneformål. Og en del av det å bo midt i en by er av og til ulemper med støy og annet, sier han.

— Vi har alle våre papirer i orden. Og operatøren Fjord 1 har hatt sine runder med registrering av støy. Den er ikke uforsvarlig, sier han.

— Det er dessuten bare fra 01.30 til 04.45 hver natt at samtlige vogner står parkert. Og da må det sørges for at de holdes varme til passasjerene som skal benytte dem om morgenen. Spesielt vinterstid. Det fører til støy. Men vi kan dessverre ikke gjøre noe med det, sier Nielsen.

— Og verre skal det bli når dere utvider på Kronstad?

— Verkstedet skal utvides med overbygg over et spor til. Det vil bli utført i sommer. Men da kommer flere trikker under tak, så støyen blir neppe verre.

— Men er det nødvendig med strøm nattetid?

— I alle fall vinterstid. Ellers kommer det stivfrosne vogner på skinnene om morgenen.

Flytter mye til Fana

Nielsen har likevel noen trøstens ord til beboerne i nærområdet på Kronstad.

— Det jobbes aktivt med byggetrinn 3 av Bybanen, fra Lagunen til Flesland. Når det står ferdig vil det meste av verkstedet og depotet bli flyttet til Fana. Noe blir igjen på Kronstad, men støyproblemene vil bli betydelig redusert for dem i St. Halvards vei og andre i området, sier Nielsen.

I dag har Bybanen 14 vogner som står parkert på Kronstad når de ikke benyttes mellom Byparken og Nesttun. I myldretiden er 11 av dem ute og kjører samtidig.