— Dette er en skandale. Vi som bor i området er blitt forsikret om høye sikkerhetsmarginer gang på gang, men konstaterer nå at det tas store sjanser, sier en hoderystende Henrik Eide. Han fikk blåst ut fire vinduer i pianobutikken sin i Kjellersmauet like ved.

— Jeg kan nok ikke forsikre at det ikke vil skje igjen. Det kan vi jo aldri. Og jeg ser ingen grunn til å endre sprengningsprogrammet på grunn av mandagens uhell, svarer anleggsleder Magne Stedjan i Veidekke på vårt spørsmål om han kan garantere beboerne at de i fremtiden vil være forskånet fra slike trykkbølgeuhell.

Uten gummimatte

Ettersom Veidekke sprenger seg lenger og lenger inn i Klostergarasjen, har sprengningene tiltatt i styrke.

— Men mandagens dose var slett ikke kraftig. Det er helt vanlig å bruke 500 kilo sprengstoff så langt inne i fjellet. Men det forekommer at fjellets beskaffenhet gjør at sprengstoffet ikke får arbeidet seg skikkelig inn i fjellet, men i stedet blåser ut. Det er nok det som har skjedd mandag, forklarer Stedjan.

— Naboene forteller at gummimatten som skal dekke til tunnelåpningen under sprengninger ikke var rullet ned da trykkbølgen kom mandag kveld?

— Det stemmer. For at arbeiderne skal kunne jobbe i forholdsvis frisk luft inne i fjellet har vi installert en ventilasjonsvifte der inne. Og da er det best at gummimatten over inngangspartiet er oppe. Vi er nemlig kommet så langt inn i fjellet nå at trykkbølgen ikke skulle nådd helt ut til åpningen. Men som sagt, vi kan aldri forsikre noen ting, sier Stedjan - som innrømmer at det kan være lurt å fortsette med å rulle ned gummimatten foran inngangen når det sprenges inne i fjellet.

Brannfarlig

Mandagens rystelser i en radius av inntil 150 meter var så kraftige at gjenstander falt ned fra hyllene hjemme hos folk.

— Det er som å bo i Bagdad her nede. Min kone og jeg bor i Banesmauet like bak Grønner og Vinspesialisten. Hell i uhell var vi hjemme da trykkbølgen kom mandag kveld. For da flere ting raste ned fra bokhyllene, landet også noe brennbart oppå en frittstående panelovn. Tenk om vi ikke hadde vært hjemme - da kunne hele huset ha brent ned, sier en lettere sjokkert Jan Holmefjord.

— Hos oss røk et panoramavindu. Hele butikken er full av bitte små glassbiter. Og selv om de var raske med å sette inn et nytt vindu, blir det litt av en ryddejobb inne i butikken, sukker Øyvind Aarbakke i Vinspesialisten.

Tenk om ...

Et eldre ektepar som bor midt i «trykkbølgeløypen» var også hjemme mandag kveld.

— Min mann er forkjølet og lå og sov med hodet kun en meter fra vinduet da trykkbølgen kom. Butikken under fikk blåst ut et stort vindu, men heldigvis gikk det bra oppe hos oss. Tenk om min mann hadde fått hele soveromsvinduet i sengen. Huff, nei det vil jeg slett ikke tenke på, sier den eldre damen.

Like over Eides pianoforretning i Kjellersmauet holder advokatfirmaet Helge Tveit til.

— Det er ganske kraftige smell, det slår faktisk skikkelig oppover i føttene mine når de sprenger. Jeg synes også det er ubehagelig å se anleggsarbeiderne springe forbi vinduene våre for å komme unna trykkbølgen, mens jeg må sitte her og bare la det stå til, sier advokatsekretær Lise Otterlei. Hun trøster seg med at bildene på veggen faktisk hang rettere enn på lenge da hun kom på jobb tirsdag morgen.

Vi har imidlertid ingen trøst å gi beboerne i området rundt Klostergarasjen. Anleggsarbeidene vil fortsette med uforminsket styrke - i hvert fall til over sommeren neste år.

— Det går sikkert bra, sier anleggsleder Magne Stedjan i Veidekke.

<b>HELT EKSTREMT: </b>Jan Holmefjord bor i Banesmauet like ved, og hørte to korte, kraftige smell før ting falt ned fra hyllene hjemme. - Det neste er vel at grunnmuren sprekker, sier han lakonisk.
ANNE-GRETE DAHL