Den ene av de tre var i ferd med å sone en narkodom på 12 år da han ble pågrepet i Bergen sentrum i april i år. 34-åringen hadde fått tillatelse til å gå på skole utenfor fengselet, siden soningen nærmet seg slutten.

– Vi ser veldig alvorlig på at en som allerede sitter inne og soner kan være involvert i noe slikt, sier politioverbetjent Jørn Solsvik ved spesialenheten i Hordaland politidistrikt.

– Legger planer i fengsel

Han tror ikke at tilfellet i denne saken er enkeltstående.

– Vi har mistanke om at mange av dem som driver med organisert kriminell virksomhet bare fortsetter når de er inne og soner. De skaffer seg enorme mengder kontakter, og legger nye planer, sier Solsvik.

Den aktuelle saken skjøt fart da en bekymret mor troppet opp på Fjell og Sund lensmannskontor med et kilo amfetamin. Hun hadde funnet det hvite pulveret på sønnens (18) hybel.

Da politiet ransaket hybelen fant de mer amfetamin, og en koffert med 29 kilo hasj i tillegg.

18-åringen erkjente straffskyld for befatningen med narkotikaen, men ville ikke si hvor stoffet kom fra.

Politiet sporet imidlertid opp bilder fra et overvåkingskamera på Støletorget av 18-åringen, kofferten og en 32-åring som er tidligere narkodømt.

– Klienten min har et alvorlig rusproblem, og det er ikke lenge siden han slapp ut fra forrige dom. Han erklærer straffskyld på omtrent alt i tiltalen, men sier at 34-åringen ikke har noe med saken å gjøre, sier Jørgen Riple, som forsvarer 32-åringen.

Det fester statsadvokat Walter Wangberg ingen lit til, og har tiltalt 34-åringen for befatning med 2 kilo amfetamin og ett av de 29 kiloene med hasj. Politiet hadde nemlig hatt mannen under oppsyn en tid, og sikret bevis de mener knytter ham til saken.

– Politiet har avlyttet samtaler min klient har hatt med de to andre, men han har bare forsøkt å hindre de to i å gjøre noe galt. Han visste om alt sammen, men prøvde å hjelpe dem ut av dette. Politiet har misforstått ham, sier Asgeir Thomassen, forsvarer for 34-åringen.

Ble kjent på skolebenken

Politiet mener 34-åringen ble kjent med 18-åringen ved en videregående skole i Bergen og rekrutterte ham til narkovirksomhet.

– Det er også et viktig poeng hvem de kriminelle får blande seg med når de er på frigang, sier Solsvik, som synes det er vanskelig å skissere løsninger på problemet med at kriminelle kan utøve sin virksomhet under soning.

Per Sigurd Våge, leder i Kriminalomsorgen, Region Vest understreker at det er svært sjelden at personer som soner er involvert i kriminalitet.

– Det er nå en gang slik at utslusing er en del av vår virksomhet, og alle de innsatte er dessverre ikke angrende syndere som gjør alt rett når de er på vei ut, sier Våge.

– Men er det ikke slik at kriminelle skaffer nye kontakter når de sitter inne?

– Jo, vi er kjent med det, men det er ikke så mye vi får gjort med det. Et fengsel er per definisjon et sted der mange kriminelle samles. Vi opplever ikke dette som noe stort problem. De fleste ser på soning som et vendepunkt i livet, sier Våge.