• Dokumentasjonen av hendelser fra Afghanistan og innsatsen til norske soldater der er heller ikke slik den burde være, sier general Robert Mood.

USAs president mente i 1964 at redningsoperasjonen i Kongo fortjente verdens hyllest. I Norge eksisterer ikke erfaringsrapporter fra oppdraget. Mye har endret seg for norske soldater siden 60-tallet. Men Forsvarets generalinspektør ser ett fellestrekk mellom Kongo-oppdraget og operasjoner frem til og med Afghanistan.

— Systemet for å dokumentere og ta vare på hendelser med norske soldater involvert og gjøre disse tilgjengelige for forskning og historisk arbeid, var for dårlig den gangen og er fortsatt ikke bra. Det er mye likt mellom Kongo og Afghanistan-operasjonene der, sier Mood. Han mener utenlandsoppdragene er en viktig del av norsk historie, som ikke tas godt nok vare på.

- Vi har hatt nærmere 120.000 mennesker i utenlandsoperasjoner siden krigen, tenk alle historiene som kunne og burde vært fortalt. Over en million nordmenn har vært berørt, om du tar med familie til alle, sier han. Han påpeker også at Forsvarets mangefulle rapportering og nedtegning av hendelser har gjort at veteraner har møtt vansker når de har søkt om kompensjon for skader etter utenlandstjenesten.

— Veteraner har hatt vansker med å få dokumentert hva de har vært med på for 20 år siden, sier Mood. Han hadde ikke hørt om Olav Johansens og Per Karlsens redningsdrama og innsats i Kongo. Etter å ha lest manus sier han følgende:

- Historien fra Kongo er fantastisk, det er viktig at slike historier også fortelles. De viser hvorfor veteraner kan være stolte over å ha vært ute og gjort en jobb, sier han.

Olav Johansen og Per Karlsen ble begge nevnt i brevet fra USAs president Lyndon B. Johnson like etter redningsoperasjonene i 1964. Cuba-krisen var unnagjort, og USA sto i opptrapping av Vietnamkrigen.

— Likevel nevnte USAs president at denne operasjonen fortjente verdens oppmerksomhet. De to nordmennene var med på var en helt spesiell prestasjon, sier Mood.

Ståle Schirmer-Mikalsen ledet i 2005 et studieprosjekt om operasjonen i Kongo ved Luftkrigsskolen i Trondheim. Han sier at Forsvaret på 60-tallet viste svært lite interesse for det som foregikk. - Vi fant svært lite nedtegnet, lite offisielt og ingen erfaringsrapporter fra Kongo, sier han. Schirmer-Mikalsen kjente ikke til operasjonen Olav Johansen og Per Karlsen var med på.

Hva mener du om hvordan norske soldater behandles?