— Det ser bra ut. Veldig bra ut, sier statsmeteorolog Steinar Skare ved Vervarslinga på Vestlandet.

— Fortell! Fortell!

— Den neste uken ser ut til å bli sommerens beste periode så langt. Vi får sol og temperaturer mellom 25 og 30 grader til over helgen.

— 30 grader? Kan du love oss det?

— I alle fall 25. Kanskje noen regnbyger i indre strøk, men ellers bare pent vær i vente.

Høytrykk! Halleluja!

I går krøp temperaturen for første gang i år over det magiske 25-tallet på gradestokken. Vi kan ikke si annet enn: Det var sannelig på tide!

Etter tre uker med regn, regn og enda mer regn er sommeren endelig kommet. Ute i Norskehavet ligger nå en stor H, over Storbritannia en L, og midt mellom bor vi, bergenserne, og bader i sol.

— Værsituasjonen er svært gunstig for vår del. Mellom lavtrykket og høytrykket får vi østlig bris, lettskyet og pent vær, sier Skare.

— Og hvor lenge er Adam i Paradis?

— Jeg kan ikke si sikkert når det snur. Over helgen blir det mer uklart, men det er ingenting som tyder på væromslag denne uken, sier statsmeteorologen.

Dermed er det bare å kaste klærne, løpe til stranden, og nyte sommeren så lenge den varer. Det kan bli lenge til neste gang.

Verre enn verst

Hadde det ikke vært for gårsdagens solbyge ville juli 2002 gått inn i historien som særdeles sørgelig. Trist som faen, har det vært.

— Det er statistisk dekning for å si at det har vært en svært fuktig sommer, sier meteorologfullmektig Knut Sætre.

Han sitter på tall som viser at Bergen ikke har opplevd en mer regntung juli siden 1995. Hele 221 millimeter nedbør har vi fått i hodet, nesten 150 prosent mer enn normalt.

— Det har regnet mye, men vi har ikke grunn til å klage så voldsomt. Middeltemperaturen har vært litt høyere enn normalen.

Slik oppsummerer meteorologene juli frem til gårsdagen:

— 16 dager med mer enn 1 millimeter nedbør. 12. juli var den mest regntunge med hele 57 millimeter.

— Absolutt ingen dager med såkalt klarvær. Temperaturen var helt nede i 8 grader den 4. juli.

— Langt opp til varmerekorden fra 1945 med 30,7 grader. Langt mer regn enn i svært tørre 1980. Da målte man kun 17 millimeter nedbør.

Likevel vil ikke Knut Sætre være med på at sommeren har vært «elendig».

— Nei, nei. Juli i Bergen er et sjansespill. Man må regne med litt av hvert. Prisen for å bo på Vestlandet er ustabilt sommervær. Slik er det. Take it, or leave it.

NYT SOMMEREN: Meteorologene lover at det skal være sol og sommer hele uken. Hopp i havet!
Foto: Marte Rognerud