— I en sak som denne vil det nok ikke være uvanlig å kreve ubetinget fengsel, sier politiinspektør Kjetil Kvalvik i Hordaland politidistrikt.

Siden 2003 har Bergen kommune betalt 44,5 millioner for at KAF-senteret på Kvamskogen skulle være avlastningshjem for barn og unge med sammensatte problemer.

Nå mener politiet og skattemyndighetene at lederen for senteret (44) i 2003 og 2004 tok ut nesten tre millioner kroner av senteret til sin egen lomme, uten å skatte for det.

— Det er snakk om rundt en million kroner i skatt som skulle ha vært betalt, sier Kvalvik.

1,3 millioner til Thailand

Det var skattemyndighetene som anmeldte 44-åringen til politiet for skattesvik etter å ha gått KAF-senterets regnskaper etter i sømmene.

Skattevesenet vil ikke kommentere saken i det hele tatt. I KAF-senterets årsberetning for 2005 refererer imidlertid styret - som består av den tiltalte 44-åringen og hans far - til at skattemyndighetene har gjennomført bokettersyn.

«I den forbindelse bemerker styret at det er fortatt uttak av kapital på ca. kr 2,5 mill. Ca. kr 1,3 mill. av uttaket er midler som skulle benyttes til investering i Thailand som ledd i oppbygning av virksomhet der», heter det i årsberetningen.

— Mye av saken vil dreie seg om midlene som er overført til Thailand; om dette er investering fra selskapet, slik tiltalte hevder, eller om dette er å anse som skattepliktig uttak til ham personlig, sier Kvalvik. Han skal aktorere saken når den kommer opp for Hardanger tingrett 20. august.

Tiltalte: - Et mareritt

I tillegg til at 44-åringen skal ha tatt ut penger av selskapet som han skulle ha skattet for, mener politiet at KAF-senteret har betalt for lederens private utgifter.

— Det er betalt husleie, inventar og vedlikeholdsutgifter som man mener er privat, sier Kvalvik.

Etter at KAF-senteret i 2007 tapte en anbudskonkurransen om å levere tjenester til Bergen kommune, er selskapet i ferd med å bli avviklet.

— Vi har ikke noe drift lenger, og prøver å selge eiendommene, sier den tiltalte 44-åringen.

Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, og omtaler saken som «en tragedie».

— Jeg hadde aldri drømt om at jeg skulle bli tiltalt. Dette har vært et mareritt i flere år, sier 44-åringen.

- Pengene tapt

Pengene politiet mener han har tatt ut av selskapet til seg selv, hevder 44-åringen gikk til feilslåtte investeringer i Thailand og Spania.

— Vi hadde noen husprosjekter og skulle drive ferie- og fritidsreiser for folk med hjelpebehov, men nå er pengene tapt. Vi samarbeidet med noen som ikke gjorde det de sa de skulle gjøre, sier 44-åringen.

Han avviser at selskapet dekket private utgifter for ham, eller at han har tatt penger ut av selskapet uten å skatte for dem. Samtidig erkjenner han å ha tabbet seg ut:

— Selvfølgelig er det ting jeg skulle ha gjort annerledes, vært mer klar i forhold til rollefordelinger og sånn. Jeg er ikke utdannet i økonomi, og det jeg har gjort feil er på grunn av uvitenhet, sier 44-åringen.