KJERSTI MJØR

Det er ikke bare tenåringer og voksne som er nysgjerrige på kropp, kjønn og sex. Unger har også mange tanker og forestillinger om denne delen av livet.

Dette kommer frem i en ny oppgave ved videreutdanningen i sexologi ved Høgskolen i Agder, der tjue barn mellom seks og ti år er intervjuet om forelskelse, kjønn, kjæresteri og mye annet.

— Med hånden på hjertet kan vi si at små unger er svært opptatt av kjærlighet og seksualitet, sier Siv Holmefjord og Anne Kristin Dobbe Eikaas i Bergen, som har skrevet oppgaven sammen med Terje Øvstedal Thorsen.

Kjærester og eks-kjærester

Barns tanker om sex og kjærlighet er som regel svært konkrete. De tar utgangspunkt i sitt eget liv, og menneskene rundt seg. Foreldrene blir derfor svært viktige rollemodeller.

Slik forklarer en åtte år gammel gutt hva det betyr å være kjærester:

- At de har fått barn ... eller de må ikke ha fått barn, for da er de eks-kjærester.

Barna som blir intervjuet snakker fritt, usjenert og veldig konkret om hvordan babyer blir til. Som denne 8-åringen:

- Med eggene fra faren, eller den som blir faren, og moren går sammen til et og blir et frø som blir større og større og som til slutt kommer ut ... de kommer ut gjennom ... na ... jo rompen, før trodde jeg det var gjennom ørene eller nesen, ha ha!

«Hysj-hysj»

Men når barna fikk spørsmålet «hva er sex», ble de fleste tause. De kikket ned, rødmet eller skjulte ansiktet med hendene.

— Forklaringen kan være at begrepet sex er så knyttet til voksenverden. Barn fanger opp at det er noe som er «hysj-hysj», sier Holmefjord.

Når intime ord og spørsmål kommer opp i heimen, stivner ofte voksne til. Så prøver de å unngå temaet. Eller barnet får høre: «Uff, slikt må du ikke si!»

— Ingen kjenner oss bedre enn barna våre. De leser oss. Hvis de får negative signaler når visse tema kommer opp, slutter de å spørre.

Vis barnet respekt

Sexologi-studentene oppfordrer foreldre til å snakke åpent om seksualitet med små barn. Til å ta initiativ selv, ikke vente til barna spør.

Til å våge å vise seg naken for barnet på badet om morgenen eller i dusjen.

Til å vise respekt for ungenes privatliv, og ikke buse inn på barneværelset når de leker doktorleker med venner.

— Det er viktigere enn noen gang å snakke med barna om kropp og seksualitet. Verden forandrer seg så raskt. Små unger får masse inntrykk og informasjon utenfra, så ikke vent til de blir 15 år. Begynn nå, sier Dobbe Eikaas.

— Gi begrepene et språk og et innhold. La det være tillatt å snakke om kjærlighet, kjønn og seksualitet. Gjør barna trygge på seg selv, og hjelp dem til å finne sin plass i verden.

SETT ORD PÅ DET: - Det er viktig at små barn kan sette ord på seksuelle begrep, mener sexologstudentene Anne Kristin Dobbe Eikaas (t.v.) og Siv Holmefjord.<p/>FOTO: GIDSKE STARK