En av de antatte hovedmennene i Bergens største narkosak noensinne, inntok vitneboksen tirsdag formiddag.

Norskpakistaneren forklarte seg hovedsakelig på engelsk, med tolk.

Han har erkjent smugling av 350 kilo hasj til Norge, men nekter for å ha deltatt i organisert kriminalitet.

Politiet mener norskpakistaneren (33) er hjernen bak den storstilte hasj-smuglingen.

I vitneboksen tirsdag forklarte 33-åringen at han har kjent en av de to medtiltalte bergenserne i femten år. I tillegg har han kjent mange av de såkalte underselgerne lenge.

— Jeg hadde røykt litt hasj med dem, og hadde kjent dem i mange år.

— Mislykket pengesmugling

Mannen forklarer at bakgrunnen for hasjsmuglingen oppsto allerede i 2007. Norskpakistaneren skulle få 10.000 norske kroner for å ta med seg 40.000 euro ut av landet. Han ble imidlertid stoppet på flyplassen og fengslet, forklarer han.

Pengene han skulle smugle ut av landet var hans ansvar, dermed endte han opp med å skylde hele beløpet til dem han omtaler som «noen folk i Oslo». De skal senere ha banket ham opp fordi han ikke klarte å betale.

- Ville selge i Bergen

I 2011 kontaktet han de gamle hasjkompisene i Bergen. Han visste at de samme folkene som han skyldte penger i Oslo kunne skaffe hasj, og tenkte han ville distribuere hasjen til Bergen for å kvitte seg med gjelden sin.

FORSVARSLINJEN: (fra v.) Vidar Lind Iversen forsvarer den 33 år gamle norskpakistaneren som ble pågrepet med falske ID-papirer i London i mai i år. Advokat Jørgen Riple forsvarer hovedmannen i Bergen, 34-åringen fra Åsane. Carl-Christian Grythe Hoff er forsvarer for barndomskompisen til hovedmannen, en 37 år gammel mann fra Åsane politiet mener har fungert som kurer. Politimannen i bakgrunnen var én av tolv som var til stede under rettssaken tirsdag. Det er satt av seks uker til straffesaken i Bergen tingrett.
JØRGEN KVALSVIK

Avtalen kom i stand, og norskpakistaneren ble enig med hovedmannen fra Åsane om at hasjen skulle leveres til ham, og pengene skulle gå tilbake til to av de andre medtiltalte.— De som leverte hasjen spurte om jeg kunne ta pengene tilbake også. Da sa jeg at jeg hadde en annen løsning, og det var at de to kunne overføre pengene dit de skulle, sier han og nikker mot boksen hvor hans medtiltalte sitter.

Norskpakistaneren sier han selv aldri var i direkte befatning med hasjen.

- Fikk for mye

Ved den første forsendelsen, i august 2011, ble det bestilt mellom 70 og 80 kilo hasj til Bergen. Forsendelsen som kom var imidlertid nesten dobbelt så stor.

— Jeg tok det opp med folkene i Oslo, som sa at det hadde skjedd en feil.

Norskpakistaneren kontaktet hovedmannen fra Åsane, som fikk levert mellom 50 0g 60 kilo hasj tilbake til Åsane, ifølge forklaringen til norskpakistaneren.

Også ved andre forsendelse kom det mer enn bestilt. Pengene etter salget av hasjen ble levert til to av de medtiltalte, en daglig leder ved en gullsmedbutik i Oslo, og en norsk statsborger med tamilsk bakgrunn, som står tiltalt for å ha fraktet 4,6 millioner kroner til Dubai.

— Pengene ble sendt til dem, og så ga jeg dem et nummer i Frankrike hvor pengene ble videresendt, forklarer norskpakistaneren.

Etterlyst i et år

Norskpakistaneren forklarer at han ble svært overrasket dra engelsk politi anholdt ham i mai i år.

HER MØTES DE: Norskpakistaneren og bergenseren (34) hadde rukket å innføre rundt 250 kilo hasj til Bergen da de i januar i fjor møttes på et femstjerners hotell i London. Der diskuterte de fremtidige leveranser og hvordan de skulle investere utbyttet. Spanere fra Scotland Yard fikk med seg alt de sa.
Scotland Yard

— Jeg ble opprørt. Jeg har kone og to barn.Omtrent samtidig som politiet slo til mot de to mennene fra Åsane 31. mars i fjor, forsøkte de å pågripe norskpakistaneren i London. Han var imidlertid sporløst vekke, til stor frustrasjon for politiet.

Først ett år senere, i mai i år, ble han altså pågrepet. Da han fremviste falske ID-papirer etter en tilfeldig trafikkontroll i London, fattet politipatruljen mistanke og sjekket navnet hans. Etterlysningen fra norsk politi kom opp i systemet, og mannen ble fengslet. Før rettssaken i Bergen ble han utlevert til Norge, hvor han ble avhørt første gang 30. august.

Onsdag fortsetter norskpakistaneren å forklare seg i Bergen tingrett.