Valgforskeren og den politiske redaktøren i Bergens Tidende lyttet til debatten mellom Bergens-politikkens to frontfigurer på NRK Hordaland i går ettermiddag. Her er deres vurdering av det første toppmøtet mellom Høyres ordførerkandidat Herman Friele og byrådsleder Strøm-Erichsen (Ap).

— Friele for dårlig om Høyre-kutt

Frank Aarebrot, valgforsker (og Ap-medlem):

— Jeg vil ikke si Anne-Grete Strøm-Erichsen var et hestehode foran, men hun var mulespissen bedre enn Friele, var Frank Aarebrots umiddelbare kommentar etter duellen.

Valgforskeren gir Friele minus i karakterboken for hans manglende evne til å svare på hvor Høyre i Bergen vil kutte. Ordførerkandidaten sa for åpen mikrofon at han ikke kunne besvare spørsmålet, fordi han, etter eget utsagn, ikke kjenner alle detaljene i Høyres program.

— En ordførerkandidat kan ikke bruke manglende detaljkunnskap som unnskyldning for ikke å svare på ubehagelige spørsmål om budsjettkutt, mener Aarebrot, som også bet seg positivt merke i at Friele uttalte seg svært lojalt i forhold til partiprogrammets ja til bybane.

— Hva med Strøm-Erichsen?

— I motsetning til hva jeg trodde på forhånd, fortapte hun seg ikke i detaljene. Hun matchet også langt på vei Friele i sjarm. Byrådslederen ble aldri sur, men omtalte Friele i pene ordelag. I denne debatten snakket også hun som en borgermester, sier Aarebrot, som synes NRK-debatten ble sjarmerende og veldig bergensk.

— Det er viktig å sjarmere i Bergen, og Friele kan utvilsomt sjarmere som en politisk amatør. Men han bør passe seg for ikke å bli for mye av en 17.mai-taler, sier valgforskeren.

Han mener Høyre-kandidaten var best da han snakket om å spre optimisme for å få fart på Bergen.

Aarebrot tror mange av lytterne, etter å ha hørt debatten, aller mest kan tenke seg at den neste ordføreren heter Herman Friele og byrådslederen Anne-Grete Strøm-Erichsen!

- Enkle scoringer for Anne-Grete

Trine Eilertsen, politisk redaktør i BT:

— Vanligvis er det en ulempe å sitte i posisjon når det nærmer seg valget, men for byrådslederen er det faktisk en fordel. Herman Friele vet for lite om detaljene i bergenspolitikken til å kunne gå inn i en reell diskusjon med Strøm-Erichsen. Han vil ikke vi noe om hvor Høyre vil kutte fordi han ikke vil være negativ, men alle vet at kuttene vil fortsette å være en viktig del av budsjettforhandlingene i Bergen i mange år enda, uansett hvem som styrer, sier Trine Eilertsen, politisk redaktør i BT.

Hun synes ikke Friele kom særlig heldig fra NRK-debatten.

— Herman Friele er smilende og sjarmerende, og det smitter tydeligvis over på Strøm-Erichsen. Det blir mer en koseprat, der de svarer høflig på hvert sitt spørsmål. Debatter blir ikke særlig spenstig eller avklarende i en sånn atmosfære, mener Trine Eilertsen.

— Skal Herman Friele klare å selge inn Høyre, og ikke bare seg selv, må han briefes på flere detaljer i Høyres alternative løsninger for byen. Det blir enkle scoringer for Strøm-Erichsen når hun ikke trenger å gjøre mer enn å spørre om kortere behandlingstid for plansaker er Høyres løsning for å øke aktiviteten og skatteinngangen til kommunen, sier den politiske redaktøren i BT.

Hun mener Frieles oppgave må være å utfordre byrådet på konkrete løsninger og prioriteringer.