KARI PEDERSEN

— Goddag, mitt navn er Frithjof Berentzen og jeg er 94 år.

— Javel?

— Det gjelder denne reform-maten dere skriver så mye om. Jeg vil bare ha sagt at jeg spiser maten fra Bergen Matforsyning hver eneste dag og den er helt nydelig!

Sa Frithjof Berentzen, som før han visste ordet av det, hadde inviterte Bergens Tidende til matdemonstrasjon hjemme i Joachim Lampes vei.

Kjøkkenreform-mat-demonstrasjon.

Korrekt antrukket, i skjorte, vest og med slips tar 94-årige Frithjof Berentzen imot.

Beina har sviktet den gamle turneren. Synet er heller ikke noe særlig, men meningers mot har den pensjonerte tolldistriktssjefen.

Mye pepper for «nymaten»

I dag er ærendet middagsmaten som kommunen leverer på døren to ganger i uken. Tre middager mandag og fire middager torsdag. Alt sammen levert av Bergen Matforsyning, som fra mange andre hold har måtte tåle mye pepper for «nymaten» sin.

Men ikke fra Berentzen på Landås.

— Av og til er porsjonene i minste laget, det er eneste jeg har å kikke på. Om det er jeg som har for god appetitt eller maten som er for god, vet jeg jammen ikke, sier han med en forsiktig liten latter og legger til etter en liten pause:

— Strengt tatt spørs det om ikke vi egentlig får riktig dosering. Jeg var hos legen forleden og ble målt og veiet. Da hadde jeg krympet to centimeter siden militæret. Men vekten var nøyaktig den samme - 70 kilo!

Så er det middagstid. I kjøleskapet ligger fristelsene stablet. Gryterett, fiskekaker eller bogskinke i dag?

Rasende billig

Fra neste uke av skal Berentzen spandere på seg suppe eller dessert. Rasende billig!

Frithjof Berentzen studerer holdbarhetsdato og stålsetter seg. Bogskinken får vente til søndag. I dag blir det gryterett.

Middagstallerken legges til lunk i glohett vann. Med en gaffel prikker han hull i plastpakningen på middagsporsjonen og setter den i mikrobølgeovnen.

Men først; Musikk til arbeidet. Kokken trykker på en liten bærbar cd-spiller og den liflige lyden av Julian Berntzen fyller den sollyse stuen.

— Han kaller meg oldeonkel, kommer det med dårlig skjult stolthet.

Julian er barnebarn til broren Rolf Berntzen.

Dagens gryterett, selv om det er i minste laget av den, smaker fortreffelig, forsikrer Frithjof Berentzen som har benket seg i spisestuen.

Til lyden fra grandnevøen.

FORT GJORT: Etter tre minutter i mikroen er gryteretten klar til servering. Frithjof Berentzen nyter kjøkkenreform-maten.<p/>FOTO: HELGE SUNDE