• Det kan ikke bare være et museum her ute i Sandviken, sier Reidar Osen. Men fikk ingen trøst av miljøvernministeren.

Miljø— og utviklingsminister Erik Solheim var tirsdag på befaring for å se på gjenoppbyggingen av en av de verneverdige Skuteviksbodene i Bergen som brant i fjor høst.

Og for å drive valgkamp selvsagt, men hva med bodene som faller ned av seg selv?

- Gir resultater

— Jeg er synes det er flott å se at arbeidet vi startet for ett år siden gir resultater. Det er flott for eieren, flott for miljøet og flott for Bergens innbyggere, sier Solheim til bt.no.

Men mens bodene i Skuteviken nå blir gjenreist, er det verre med sjøbodene til Reidar Osen. Da han kjøpte dem for tolv år siden, var planen å bygge galleri og leiligheter. På denne måten ville han få råd til å rehabilitere bodene. De må kunne tåle at det bor folk i disse husene, det er slutt på tørrfisktiden nå.

Men byantikvaren satte en stopper for planene ved å frede dem.

Saken fortsetter under videoen.

I ferd med å rase sammen

Siden det har sjøbodene forfalt og er nå i ferd med å rase ut i sjøen. For et par år siden måtte Osen sikre bygningene med flere titall lastestropper for å hindre at de raser sammen.

— Dersom stroppene ryker raser hele boden rett i sjøen på 10 sekunder, forklarer Reidar Osen.

Osen møtte miljøvernministeren da han inspiserte brannruinene i Skuteviken.

— Vi ønsker ikke å rive ned eller ødelegge bodene, men det må være økonomi i det, forklarer Osen. Solheim ønsket ikke å ta stilling til bodene i Sandviken, fordi han ikke kjenner saken. - Men jeg råder deg til å få en god dialog med Bergen kommune, sa Solheim.

- Kan ikke bare være museum

Han var krystallklar på at Staten ikke kan ta ansvar for alle verneverdig hus og påpekte at det er huseier sin plikt å ta vare på hus, selv om de er fredet.

— Det kan ikke bare være et museum her ute i Sandviken. De må kunne tåle at det bor folk i disse husene, det er slutt på tørrfisktiden nå, sier Reidar Osen.