Det første offeret var grønlandsselen Torbjørn. Torsdag 8. mars 1962 døde selen, og ble åpnet på operasjonsbordet på gamlekirurgen ved Haukeland sykehus. I magesekken fant legene nærmere 2,7 kilo stein og 80 mynter.

Etter denne ulykken ble det satt opp skilt med advarsler om å ikke kaste mynter til selene. I dag eksisterer det ingen slike skilt ved seldammene, og i går døde sel nummer to på operasjonsbordet. — Vi kommer til å henge opp et advarselsskilt med bilder fra operasjonen til Moses. Til skrekk og advarsel. Vi skal avbilde en hånd med mynter og sette et rødt kryss over, i tillegg vil vi forklare de alvorlige konsekvensene av myntkastingen, sier daglig leder ved akvariet, Kees Ekeli.

Ingen advarselsskilt

— Hvorfor har dere ikke slike skilt i dag?

— Det har ikke vært noe problemer med mynter eller andre ting i dammene. Dammene har vært veldig rene, sier Ekeli.

Årsaken er trolig at selene snapper opp småmynt og stein etter hvert som de får tilgang på det. Kanskje synes noen til og med at det er morsomt å se selen dukke eller hoppe etter det som kastes. Akvariet håper at advarselsskiltene skal få publikum på andre tanker. Men Eikeli leggerikke skylden for Moses` og Torbjørns død på de besøkende.

— Jeg er sikker på at de som har kastet myntene ikke har vært klar over de alvorlige konsekvensene. Nå blir det vår oppgave å opplyse publikum om hvor farlig det er, sier Ekeli.

FANT MYNTER I MAGEN: Den syke selen Moses ble operert på Haukeland natt til i går. Da de åpnet han, oppdaget legene at magesekken var full av penger. Moses overlevde ikke operasjonen.
FOTO: KEES EKELI