En mann i midten av 30-årene er i Nordhordland tingrett dømt til 45 dagers betinget fengsel for vold mot sin kone, og for å ha kjørt bil i beruset tilstand.

En oktoberdag i 2012 sjekket ekteparet inn på Fleischer's hotell på Voss. Anledningen var feiring av bryllupsdag, og dagen startet tilsynelatende harmonisk.

Etter å ha delt en flaske sjampanje over en middag på hotellet, gikk turen over gaten til pianobaren ved Park hotell.

Vold på hotellrom

I løpet av kvelden drakk ektemannen, ifølge sin egen forklaring, øl, vin og «noen drammer» i baren.

Rett før stengetid skal mannen ha blitt ufin i språkbruken, og konen bestemte seg derfor for å gå tilbake til hotellet for å legge seg.

«Det neste hun husker er at ektemannen slo henne i ansiktet og tok kvelertak på henne, slik at hun ikke fikk puste.», heter det i dommen.

— Trodde hun skulle dø

I et innledende avhør med politiet har hun forklart at også kan ha blitt sparket i kroppen mens hun lå på gulvet. I det samme avhøret sa hun videre at hun ikke fikk puste og at hun trodde hun skulle dø.

Kvinnen klarte til slutt å rømme fra hotellrommet og ned i resepsjonen. Ansatte som var på jobb denne natten har forklart at hun hadde opprevet skjorte, et rødt merke under det venstre øyet og blodutredelser på halsen.

Ifølge vitner skal hun også ha grått og uttalt at hun trodde hun skulle dø.

Da politiet kom frem til hotellet, ønsket ikke kvinnen å snakke med dem. Politiet valgte likevel å opprette sak.

- Fikk stoff i drinken

I retten forklarte kvinnen at hun ikke kunne forstå at mannen hennes kunne ha gjort noe slikt. Noe sånt hadde aldri skjedd før, forklarte hun, og lanserte et alternativt hendelsesforløp for rettens medlemmer.

«Fornærmede tror at årsaken til hendelsen var at de hadde fått noe stoff i drinkene sine. Slik hun ser det, stemmer dette med at de begge to fikk blackout etter at de forlot pianobaren på Park hotell.», heter det i dommen.

Kvinnen la også frem urinprøver som viste at ekteparet hadde fått i seg sovemedisiner og beroligende medikamenter.

Selv har mannen erkjent å ha slått sin kone, men han har fastholdt at han ikke husker noe fra den aktuelle natten.

Ektemannens forsvarer slo i retten fast at han måtte frifinnes, og at det ikke kunne utelukkes at han handlet som han gjorde etter å ha fått noe i drinken sin.

- Ikke familievold

Politiet hadde opprinnelig tatt ut tiltale etter den såkalte familievoldparagrafen i straffeloven, noe som i utgangspunktet kan gi strengere straff.

I utgangspunktet er det et hovedvilkår at voldsbruken har gjentatt seg over en viss tid.

Nordhordland tingrett mener imidlertid at voldsutøvelsen i denne saken var et enkeltstående tilfelle - og - at volden ikke var grov nok til at familievoldsparagrafen kunne legges til grunn.

Dermed fikk mannen halvparten så lang straff som det aktor ba om - 45 dagers betinget fengsel. I formildende retning trekker blant annet politiets tidsbruk.

50.000 i bot

Samme natt, etter at politiet kom til hotellet, skal mannen ha kjørt vekk fra stedet i ekteparets bil. Noen timer senere ble han pågrepet av politiet på parkeringsplassen utenfor hotellet.

På vei til legevakten for blodprøvetaking, skal han ha vært hissig, og uttalt at han ikke ville ha noe mer med konen å gjøre.

Blodprøven viste en alkoholkonsentrasjon på 1,64 promille.

Han må også ut med 50.000 kroner i bot for fyllekjøring, samt må klare seg uten førerkort i to år.