— Sjåføren fikk kuttskader i hodet og har sydd flere sting.Jeg vet ikke om han er truffet av den angivelige spikeren i planken, sier politioverbetjent KjetilHauge ved ordensavdelingen i Stord lensmannsdistrikt, som omfatter Stord,Fitjar og Bømlo.

I 11-tiden mandag holdt politiet fortsatt på medundersøkelser og sporsikring i og rundt drosjen, som står forlatt like vedNordbygdo ungdomsskole - i nærheten av Kleivane på Stord.

— Det er funnet blodspor i bilen, opplyser politibetjentNils Blikra til bt.nos reporter på stedet.

Dramatisk melding

04.30 fikk politiet inn den dramatiske meldingen fra taxisjåføren på Stord:

— Jeg blir slått av en mann med en spikerplank.

«Sjåføren klarte ikke å unnslippe eller springe fra ham. Nærmeste politipatrulje var i Haugesund i transport med en til arrest, og nødløsning ble at sjåføren ble bedt av politiet å søke kontakt med bolighus for hjelp,» heter det i loggen til Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Væpnet politi

Den mannlige sjåføren ble raskt sluppet inn i bolighuset, og bevæpnet politi ble sendt mot stedet.

_> I mine 26 år har jeg aldri vært borti noe så alvorlig

Magny Midtbø, ass. formann i Stord Taxi_

En time etter hendelsen kom ambulansen til bolighuset.

— Sjåføren var forslått i ansiktet, sier operasjonsleder Svein Roald Vikse.

En 19-årig mann ble pågrepet av politiet klokken 06.40.

— Han har hatt kontakt med politiet flere ganger tidligere - senest samme natt, opplyser politiet.

Den siktede tenåringen er transportert til Haugesund politistasjon og sitter nå i varetekt.

Den skadete sjåføren er nå utskrevet fra sykehus. Mandagformiddag sitter han i avhør hos politiet. Den pågrepne 19-åringen er ifølgeStord-politiet siktet for legemsbeskadigelse og avhøres av politiet iHaugesund.

— Han er kjent for politiet fra før, sier Hauge i Stordlensmannsdistrikt.

- Helt forferdelig

Magny Midtbø er assisterende formann i Stord Taxi, som sjåføren kjørte for. Hun betegner voldshendelsen i natt som «helt forferdelig».

— Jeg har ikke fått snakket med sjåføren ennå, men dette er uansett uakseptabelt. I mine 26 år har jeg aldri vært borti noe så alvorlig. Vi har opplevd skade på inventar og lignende, men ikke personskade så vidt jeg kan huske, sier Midtbø til bt.no.

_> Hadde dette skjedd i Oslo, ville vedkommende fått hjelp innen timinutter, nesten uansett hvor det var

Politimester Kaare Songstad i Haugaland og Sunnhordlandpolitidistrikt_

Ifølge politiet i Sunnhordland er det nå Stord lensmannskontor som overtar etterforskningen av saken. Der er det i 08-tiden ingen som kan gi bt.no opplysninger om saken.

Ønsker mer politi

Lav bemanning i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har vært mye omtalt i det siste.

Omtalen kom etter at Politiforum skrev om en natt det kun var fire tjenestemenn på vakt i hele distriktet, som omfatter 13 kommuner og 145.000 mennesker.

Taxi-formann Midtbø sier økt bemanning er noe de ønsker seg.

- Hva tenker du om at sjåføren i dette tilfellet ble sendt til et bolighus for å få hjelp, fordi nærmeste patrulje var i Haugesund?

— Det er jo ønskelig at politiet er der når man trenger dem. Til tider forstår vi at det er vanskelig, men mer politibemanning er noe vi ønsker hele tiden.

Opprør

Politimester Kaare Songstad i Haugaland og Sunnhordlandpolitidistrikt synes det er uheldig at politipatruljen var så langt unna. Hanhar startet det han selv kaller et lite «distriktsopprør» motbemanningsutviklingen i politiet.

— Vi har i realiteten måttet sentralisere for å bli merrobust. Tyngdepunktet av politifolk flyttes nærmere befolkningsrike områder. Mengjør du det i et distrikt med en viss geografi, aksepterer du også øktsårbarhet. Vi er blitt mer sårbare for fravær fra steder der det kan skje ting,og responstiden i enkelte tilfeller har økt, sier Songstad.

Hendelser som det taxisjåføren på Stord opplevde i natt, børhelst ikke skje, mener han.

— Andelen av befolkningen som må vente mer enn én time i enakuttsituasjon har nok økt i vårt distrikt de siste to årene. Det er ikke gunstigfor et offer å bli bedt om å oppsøke privat hjelp i påvente av at politiet kankomme. Hadde dette skjedd i Oslo, ville vedkommende fått hjelp innen timinutter, nesten uansett hvor det var, sier Songstad.

Samtidig sier han at politiet alltid har måttet værekreative i rådgivningen i akuttsituasjoner. Det kan innebære å hjelpe folk iskjul, eller å ringe til «en sterk mann i nabohuset».

— Får vi en situasjon iSauda eller Suldal, og patruljene er i Haugesund, må vi være kreative. Det kan taoss opptil et par timer å komme oss dit, avhengig av føre og fergetider, sierSongstad.

OPPRØR: - Andelen av befolkningen som må vente mer enn én time i en akuttsituasjon har nok økt i vårt distrikt de siste to årene, sier politimester Kaare Songstad i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt. Han har startet det han selv kaller et lite «distriktsopprør» mot bemanningsutviklingen i politiet.
OVE A. OLDERKJÆR