• Tyvene tar ikke påskeferie. Her er politiets beste tips.

Påsken er høytid for fjell— og skiturer, og mange benytter anledningen til å ta noen dager borte fra hus og hjem.

Men for de som velger å reise vekk, er det også lurt å merke seg at ubudne gjester kan følge med når du drar. Leder ved tyveri/brann-avsnittet hos politiet i Hordaland, Knut Ellertsen, forteller at det er mye man kan passe på for å unngå besøk av innbruddstyver i påsken, men spesielt et par ting som peker seg ut.

— Det beste er å ha en alarm, men dette koster jo en del penger. Konklusjonen er rett og slett at det er kjekt å ha, for det er sjelden vi har innbrudd der det er alarmer. Og bryter de seg inn, så er de som regel ute igjen etter kort tid på grunn av lyden fra alarmen, sier Ellertsen.

Fulle postkasser er ikke bra

Men avsnittslederen har også flere gratis-tips til de som ikke ønsker å betale prisen det koster å få installert alarm i huset.

— Det viktigste er nok å få det til å se ut som at det i alle fall er folk innom huset. Allier deg med naboer med tanke på å ta inn post. En postkasse som står full i flere dager, kan være et fristende tegn for en innbruddstyv, sier han.I tillegg trekker Ellertsen frem såkalte timere, som automatisk slår lyset i boligen av og på. Noe han betegner som en rimelig investering som fungerer bra.

Kast bosset hos naboen

Posten er imidlertid ikke det eneste som avsnittslederen trekker frem av nabotjenester. Til daglig er det kanskje ikke populært å kaste boss i naboens dunk. I påsken mener derimot Ellertsen at det kan være en god gjerning.

— Å sette ut bossdunken til tømming fredag før påske og la den stå der til du er tilbake 2. påskedag, er ikke lurt. Tyvene tar ikke påskeferie, så få naboer til å kaste boss i din dunk også, hvis du reiser bort, forteller avsnittslederen.

Mens flere trekker i retning fjell og snø i høytiden, er det vårlig stemning i lavereliggende strøk. Å lufte godt ut før man reiser avgårde kan være fristende for mange. Ellertsen ber derfor folk bruke fem minutter ekstra på å sjekke at både vinduer er lukket og alle dører låst, før man setter seg i bilen og reiser.

- Ta med deg verdisakene

— Tenk i tillegg litt på hvor ting i boligen din står. Å ha verdisaker liggende godt synlig fra vinduene, er ikke lurt. Har du arvegods eller ting med stor affeksjonsverdi, som smykker og klokker, så kan det være lurt å ta disse med eller legge det hos familiemedlemmer som skal være hjemme, sier avsnittslederen.

Fasttelefonen er det mange som har kvittet seg med de senere årene. Ellertsen mener likevel det er et godt tips for de som fremdeles har dette, å viderekoble den til mobiltelefonen før man drar til fjells.Og selv om mange reiser, velger en del å holde seg hjemme på fridagene. Også til disse vil avsnittslederen gi et lite tips.

— Vi har en del innstigingstyverier på grunn av at folk glemmer å lukke vindu og dører. Selv om man er hjemme, så er det ikke nødvendigvis lurt å ha døren åpen på den ene siden av huset, mens man sitter ute og nyter solen på den andre siden, forteller Ellertsen.