Fredag ved 16.30-tiden var rettssaken mot bergenseren over i Hallingdal tingrett. Sjåføren nekter straffskyld etter tiltalen fordi han ikke husker noe fra ulykken.

Retten var fredag morgen på befaring på ulykkesstedet. Familie og venner la ned blomster og tente lys på stedet der ulykken skjedde.

ULYKKESSTEDET:

Kjørte forbi venner

18-åringen var på vei til Geilo 6. februar i år. I bilen satt han bak rattet, kjæresten Ida Havneraas Sandven i baksetet og to andre ungdommer. Også andre venner kjørte i andre biler foran 18-åringen.

Et stykke etter Hemsedal sentrum kjørte han forbi to biler der det satt venner. Det var lang kø på veien, og den unge mannen klarte ikke å legge seg inn i høyre felt tidsnok. Han traff en trailer som kom imot, og Sandven omkom. Selv ble han påført hjernerystelse. En ung kvinne i baksetet ble forholdsvis hardt skadet, mens passasjeren i forsetet slapp unna uten skade.

— Det var lang, lang kø

Aktor Per Thomas Omholt la ned påstand om at sjåføren dømmes til 60 timer samfunnsstraff og fratas førerkortet i to år.

— Folk som tar sjanser i trafikken, skal inn i fengsel, men her har vi en ung mann som har mistet det kjæreste han hadde. Han har allerede fått sin straff, men vi må signalisere at slik kjøring ikke er akseptabelt, sa Omholt.

Mannen er tiltalt for brudd på vegtrafikklovens bestemmelser om å være aktsom.

— Det var lang, lang kø, glatt vei og dårlig sikt. Likevel kjørte han forbi to biler der det satt venner. Han skulle ha sørget for at det var åpenbart at han ville komme seg inn igjen i kjørefeltet før han kjørte forbi. Vi vil ikke ha slike forbikjøringer, og det er viktig at retten sender et signal til ungdom om at slik adferd er uakseptabel i trafikken, sa Omholt.

Spørsmål om bilbeltebruk

Bistandsadvokat Fredrik Verling ba om at mannen dømmes til å betale oppreisningserstatning til begge foreldrene som mistet datteren. Faren forklarte seg torsdag i retten om hvordan familien har hatt det etter tapet.

Han var klar på at det var forbikjøringen som er årsaken til at den unge bergenskvinnen døde. Den oppfatningen deler ikke forsvarer Einar Drægebø. Han viste til en medisinsk sakkyndig som sa at Sandvens bilbelte neppe var riktig festet. Man mener at beltet ikke var festet korrekt over skulderen, slik at hun ble slengt forover og slo hodet i forsetet.

— Hun kunne ha overlevd hvis beltet var riktig festet og døde av hodeskader, sa den sakkyndige i retten.

— Denne saken er en kjempetragedie for alle, men jeg tror det er riktig at retten kan legge til grunn at Ida dessverre ikke brukte beltet korrekt. Kollisjonen skyldtes forbikjøringen, men min klient kan ikke lastes for det tragiske utfallet, sa Drægebø i sin prosedyre.

- Kjørte greit og normalt

Aktor viste til tekstmeldinger som Sandven sendte ved 16.30-tiden. Der skrev hun til en venninne at «de er gal i hodet» og «leker med livet». Omholt mener meldingene sier noe om tiltaltes kjøreadferd før ulykken.

— Det er jeg uenig i. De andre i bilen har forklart at han kjørte helt greit og normalt frem til ulykken, sa Einar Drægebø.

Han om at sjåføren frifinnes eller behandles på mildeste vis hvis han blir dømt. Drægebø mener at beslagleggelse av førerkortet i to år er for strengt, og mener 12 eller 18 måneder er mer passende.