BTV: Slik får du jobben

Karrieredagen ble avholdt for femte gang, og tiltaket har tydeligvis kommet for å bli. Det krydde av studenter på Jusbygget i timene de kunne møte potensielle arbeidsgivere, gå på foredrag eller få råd fra dem med erfaring fra jobbrekruttering.

Fikk ros

Øystein Næss er snart ferdigutdannet automatiseringsingeniør fra Høgskolen i Bergen (HiB). Med ferdigskrevet CV og søknad satte han seg ned hos administrerende direktør i GC Rieber, Paul-Christian Rieber, for å få hans dom.

— Dette er veldig bra. Både CV og søknad virker usedvanlig ryddig og ærlig. Da blir det lett tilgjengelig for den som skal skumme gjennom hundrevis av søknader. Det er viktig ikke å skrive for mye og ikke for lite, roste Rieber.

Dermed kan Næss sende de første jobbsøknadene i trygg forvissning om at de er godkjent av en av byens mektigste næringslivstopper.

— Det var tilfeldig at akkurat han var ledig å snakke med, men det er veldig kjekt å få tilbakemelding fra en med så mye erfaring. Ikke minst når tilbakemeldingen var såpass positiv, sier Næss.

Nå håper han å få jobb innen industri eller olje- og gassnæringen.

— Ønsket er en jobb som gir muligheter til å reise en del, men jeg er åpen for alt, sier 33-åringen.

Ansetter gjerne filosofer

Selskinn, salt, marine oljer, eiendom og shipping er hovedområdene for tradisjonsrike GC Rieber AS. Ikke akkurat det som blir studert flittigst på Sydneshaugen og blant samfunnsviterne i Fosswinckels gate. Likevel mener Rieber det har stor verdi å sette av tid for møte studentene.

— Vi prøver alltid å holde kontakten med universiteter og høyskoler. Men dette har egennytte også. Vi får treffe alle typer studenter og lærer hvordan de tenker. Vi er opptatt av å rekruttere folk med en annen bakgrunn, sier han.

— Betyr det at GC Rieber kan bli fremtidig arbeidsplass også for en filosofistudent?

— Ja, hvorfor ikke? Vi kan ikke bare ha økonomer og ingeniører, svarer Rieber.

- Gjør hjemmeleksen

Han har følgende råd til nyutdannede som skal søke jobb:

— Aller viktigst er det å sette seg inn i situasjonen til bedriften du søker jobb hos. Les årsmeldinger, se på hjemmesiden og snakk med folk som kjenner bedriften. Da kan du kommunisere med ledelsen på dens premisser under jobbintervjuet, og viser genuin interesse for jobben.

35 bedrifter og offentlige arbeidsplasser hadde stands på årets karrieredag. Det er det høyeste tallet noensinne.

ROS FRA RIEBER: Automasjonsstudent Øystein Næss fikk mange godord da han la frem nyskrevet CV og søknad for administrerende direktør Paul-Christian Rieber på Karrieredagen i går. - Dagens studenter er vant med å jobbe med tverrfaglige prosjekter. Det er viktig med mangfold i utdanning for å få et godt miljø og bedriftskultur, mener Rieber.

RUNE SÆVIG

RUNE SÆVIG