Politiet mener det er en sammenheng mellom slagsmålet og tagging av nazisymboler på minst to steder i Fyllingsdalen.

— Rasistisk motivert

Da den 18-årige mannen kom til Loddefjord terminal for å delta på et ungdomsarrangement i slutten av oktober, ble han slått ned og banket opp av en gjeng ungdommer.

18-åringen har bodd i Norge mesteparten av sitt liv, men kommer opprinnelig fra Midtøsten.

Slåsskampen handlet om hudfarge, ifølge politiførstebetjent Svein Føllesdal ved Laksevåg politistasjon.

— Vi mener episoden var rasistisk motivert. Det bygger vi på hvordan gjerningsmennene var kledde og hvordan de oppførte seg.

Snauklipte ungdommer

Slike episoder er sjeldne, ifølge Føllesdal.

— Jeg kan ikke si at vi har hatt lignende tilfeller. Umotivert vold har vi en del av, men lite av det er rasistisk motivert.

Etter det vitner til episoden har fortalt BT, skal flere av medlemmene i gruppen være snauklipte. Så mange som 20 personer kan ha vært innblandet, men politiet mener det bare var to stykker som slo.

— To personer var aktive. De slo med en form for slagvåpen, sier Føllesdal.

Vitner til volden mener gjerningsmennene brukte metallrør eller batong. Offeret skal likevel ikke ha fått så vesentlige skader at han måtte til Legevakten.

Ikke sett av vaktene

Episoden skjedde i syvtiden, fredag 31. oktober. Hendelsen er anmeldt. Flere vitner har vært i avhør. Ifølge Føllesdal vet politiet ikke hva som skal ha vært motivet til ungdommene.

— Slik vi har forstått det, kom overfallet overraskende på offeret, sier Føllesdal.

Ungdom fra hele Bergen kom på det rusfrie arrangementet ved Ungdomssalen på Vestkanten. Rundt 250 ungdommer var enten innenfor eller utenfor ungdomshuset på tidspunktet for slagsmålet. Vaktene ved arrangementet fikk ikke med seg slåsskampen på bussterminalen, fordi de ikke kunne se området.

En av deltagerne på arrangementet husker opptrinnet godt.

— Plutselig kom det noen skallete fyrer bort og klinket til ham, sier deltakeren, som vil være anonym.

Ingen av dem som slo skal siden ha prøvd å komme seg inn på ungdomsarrangementet.

Nazitagging

Politiet mistenker at flere av gjerningsmennene kommer fra Fyllingsdalen. Etterforskerne tror en eller flere av dem har vært involvert i minst en annen voldsepisode.

Gruppemedlemmene skal være i alderen 16-18 år. Alle avhørte har status som vitner.

Politiet mener noen av de samme personene også kan ha tilknytning til taggingen av nazistiske slagord og tegn ved Brinken barnehage og Fyllingsdalen kirke. Også en annen barnehage skal ha fått merke spraymalingen tidligere.

Leder for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) Hordaland, politiinspektør Øyvind Tenold, bekrefter at de er blitt orientert om saken.

— Vi følger med på hva som skjer, men deltar ikke i etterforskningen. Generelt jobber vi i vesentlig grad med forebygging. Men jeg kan ikke gå inn på hva vi gjør i denne saken, sier han.

Rune Sævig