I dag startet rettssaken mot seks narkotiltalte menn i Bergen tingrett. Statsadvokaten mener de tilhører en kriminell organisasjon kalt Squad22, som skal ha drevet storstilt import av rusmiddelet GBL.

Omfattende telefonavlytting er blant de viktigste bevisene i saken. Det er satt av hele seks uker til rettssaken, hovedsakelig fordi det vil ta mye tid å få spilt av relevante telefonsamtaler.

GBL

Bergenspolitiet startet avlyttingen i saken dagen etter at to polske menn ble stanset i tollen i Ystad i mai i fjor, med 80 liter GBL i bilen. Bilen de kjørte var eid av et firma som knyttes til to av mennene som nå sitter på tiltalebenken.

Samtalene de overhørte ga politiet mistanke om at det foregikk narkovirksomhet i lokalene til et byggefirma i Bergen, som flere av de tiltalte knyttes til.Det ble satt i gang spaning, og etter hvert slo politiet til og ransaket lokalene. Tre av de tiltalte ble pågrepet og varetektsfengslet.

I mellomtiden fortsatte telefonavlyttingen av flere personer politiet mente kunne knyttes til saken. Da de tre varetektsfengslede ble løslatt senere på sommeren, fortsatte også avlyttingen av dem.

Det tok ikke lang tid før de løslatte ifølge aktoratet på ny var på telefon og planla narkosmugling. I løpet av tre dager i august i fjor ble to transporter stanset: Først en bil med nær 500 gram metamfetaminholdig stoff på vei fra Bergen til Stavanger, deretter to polske biler med 60 liter GBL.

Etter dette beslaget ble de tiltalte pågrepet en etter en, og flere av dem har sittet i varetekt siden sensommeren i fjor.

Tatoveringer

Aktoratet mener byggefirmaet flere av de tiltalte knyttes til, har vært sentralt i den påståtte narkotrafikken.

— Det vil være et poeng i relasjon til tiltalen om organisert kriminalitet. Det vil være et tema hvem som var ansatt og hva slags oppgaver de hadde, så bedriften og virksomheten dens ligger som et bakteppe for saken, sa statsadvokat Arild Oma i sitt innledningsforedrag.

Mange av samtalene i avlyttingsmaterialet dreier seg også om arbeidere og oppdrag for firmaet.

— Det vil bli et bevisspørsmål for retten om disse samtalene faktisk dreier seg om ordinær byggevirksomhet, eller om det er snakk om narkotika og pengeoverføringer, sa Oma.

Politiet har gjennom etterforskningen av saken ment at firmaet har vært et skalkeskjul for det de mener er en kriminell organisasjon kalt Squad22. Flere av de tiltalte har eller har hatt tatoveringer med en kombinasjon av et 22-tall og ordet squad.

-. Det vil bli lagt frem bevis rundt disse tatoveringene, sa Oma.