Oddveig bor på Nå i Ullensvang, og går i 9. klasse ved Hauso skule i Grimo. På grunn av stor snøskredfare, har kommunen bestemt at alle elever sør for Velure ved Sørfjorden skal holde seg hjemme i dag.

30 av 55 elever

Av 55 elever på ungdomstrinnet ved Hauso skule, er 30 elever rammet. 14-år gamle Oddveig er en av dem. Hun er hjemme og gjør ingenting når bt.no ringer.

— Det var litt kjedelig at jeg måtte være hjemme akkurat i dag. Mandagen er nemlig en fin dag, med tre timer heimkunnskap og tre timer kunst- og håndverk, forteller 14-åringen.

Hun har selv sett snøskred ved Sørfjorden, og vet at det kan være farlig.

— Jeg må passere to steder med skredfare på vei til skolen, og synes det er litt skummelt. Det skal litt til for at akkurat jeg blir tatt, men det kan skje, sier Oddveig.

I forrige uke ble skolebussen erstattet av skyssbåt for elevene.

— Det vurderes nå om båtskyssen skal utvides, sier fungerende rektor Tore Bergum ved Hauso skule.

Selv håper Oddveig at skolebussen snart kan kjøre som vanlig. Båtskyssen tar nemlig så lang tid.

Verst for foreldrene

Først i ettermiddag får elevene vite om de skal på skolen på tirsdag eller ikke.

— Det er usikkert fra dag til dag, og verst er det for foreldrene. Dersom ikke skolesjefen eksplisitt går ut og sier at elevene skal holdes hjemme, er det opp til foreldrene å vurdere hva somer trygt, sier den fungerende rektoren ved Hauso skule.

Sikkerhet viktigst

Oppvekst- og kultursjef satt ved 12.30-tiden i møtet med rådmannen i Ullensvang herad, for å avgjøre hvorvidt det skal settes inn skyssbåt for elevene.

— Sikkerheten er det viktigste. Dersom det ut i fra sikkerhetshensyn er nødvendig med skyssbåt, er det i hvert fall ikke pengene det skal stå på, sier pedagogisk konsulent Kjellaug Holm i Ullensvang herad.

Kommunen samarbeider med værmeldingen, snøskredeksperter og politi for å vurdere forholdene.

Berørte elever vil bli kontaktet av sin klasseforstander for å få beskjed om hva som skjer med skoletransporten i morgen.

RAS: To personer mistet livet i snøskredet ved Kyskredo ved Sørfjorden lørdag. Raset feide en buss på sjøen.
Foto: Solveig Gussgard