Det er 13 år siden Anne Grethe Fagereng — konen til tidligere rådmann Ragnar Fagereng - ble dømt til 120 dagers fengsel for forsikringsbedrageri og falske politianmeldelser.

Nå er saken gjenopptatt, etter at Stian Njøten sto frem i Se og Hør og forklarte at overfallene mot Fagereng faktisk hadde funnet sted, og at han var mannen bak.

— Løs skrue

Påtalemyndigheten mener fortsatt å kunne bevise at Anne Grethe Fagereng diktet opp et overfall i en gangtunnel, som hun senere anmeldte til politiet.

Hun leverte også en skademelding med et erstatningskrav på 9171 kroner.

Njøten forklarer i retten at han og noen bekjente snakket om å presse den daværende rådmannen til å gi dem skjenkeløyve.

— Jeg snakket med noen bekjente om at konen til ordføreren eller hvem det nå var, kanskje var en løs skrue som det var mulig å få noen fordeler fra. Hun skulle ha satt seg i en situasjon med noe gjeld eller noe sånt, jeg husker ikke så godt.

— Hva var det dere skulle få ut av dette, spør aktor Liv Versland Seland.

— På den tiden tenkte jeg ikke så klart, jeg tenkte kanskje det kunne hjelpe oss til å få utvidet skjenketid.

— Var du interessert i å åpne et skjenkested?

— Ja.

- Skulle presse henne

Samtalene skal ha funnet sted på en kafe på et kjøpesenter i Bergen, våren 1995, da Njøten var 18 år.

— Det var flere som hadde disse tankene om Fagereng, men så vidt jeg skjønte var det ingen som hadde tatt direkte kontakt med dem. Det var snakk om etablering av nye utesteder, og at hun skulle påvirke mannen sin til å gi skjenkeløyve. Eventuelt at vi skulle presse henne for penger. Hvis ikke ville vi gå ut offentlig med ting om henne, sier Njøten.

Njøten har blitt etterforsket for overfallene han hevder å stå bak, men saken er henlagt av politiet. Han risikerer ikke straffeforfølgelse for det han forklarer seg om i retten.

Ble dømt i 1998

Det er gjenopptatt fire tilfeller av angivelig falske anmeldelser som Anne Grethe Fagereng ble dømt for i Gulating lagmannsrett i 1998:

  • September 1994: En person skal ha knust baderomsvinduet mens Anne Grethe Fagereng sto i dusjen hjemme.
  • Oktober 1994: En person skal ha knust en rute på boligens bakside og truet henne.
  • August 1995: Hun skal ha blitt overfalt i en gangtunnel av to unge gutter som rispet henne i ansiktet, rev av henne brillene og rev i klærne hennes.
  • November 1995: Ekteparet skal ha funnet et trusselbrev utenfor boligen. Påtalemyndigheten ber om at hun blir frikjent på tre av punktene. Aktor vil fortsatt prøve å bevise at Fagereng løy om overfallet i gangtunnelen.

Det er satt av syv dager til saken, som går i Agder lagmannsrett.

GJENOPPTATT: Anne Grethe Fagereng, her sammen med ektemannen Ragnar Fagereng, gledet seg i fjor over at Gjenopptakelseskommisjonen sa ja til ny rettssak.