Denne uken samler han underskrifter for verdensfreden på Torgallmenningen i Bergen. I 2008 skal han levere dem i Washington. Forhåpentligvis til en annen president enn den nåværende, som ifølge Buton mangler diplomatiske evner.

— Clinton vakte stor skandale med kvinnehistorier, men han kunne snakke om fred. Bush kurtiserer soldater mer enn kvinner. Jeg skulle lagt ham på spikermatten med 25 kvinner oppå. Kvinner skaper ikke krig, sier Joel Buton. I 20 år har han vært fakirartist i Frankrike, og de siste fire årene omstreifende fredsdemonstrant med spikermatte.

— Jeg er her for å si at krig alltid rammer barn. Det er barn som mister armer og bein. Det er de som dør i krig. Verdens regjeringer må møtes for diskutere dette ordentlig, sier Buton mens han får en amerikansk turist til å signere fredsoppropet sitt.

Han får stor oppmerksomhet, blant annet ved hjelp av spikermatten han har med for å tjene penger til mat og sko. Så langt har han gått gjennom Frankrike, England, Irland, Skottland, Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og nå Norge. Underveis har han slitt ut 20 par sko. Og han har fem år igjen å gå før han når Det hvite hus.

— Onsdag feirer jeg min 44-årsdag her i Bergen. Tenk så mange som aldri fyller 40 på grunn av krig! I anledning av dagen vil jeg lage en spesiell demonstrasjon og samle inn penger til det Norske Røde Kors sitt barnearbeid. Jeg har fått en fantastisk mottakelse i Norge, sier fredsfakiren som torsdag fortsetter ferden i retning Nordkapp.

FRANSK METODE: Joel Buton har lært seg ett ord på norsk: Fred. Denne uken samler han underskrifter for verdensfreden på Torgallmenningen. (FOTO: PÅL SIGVE AMUNDSEN)
FOTO: PÅL SIGVE AMUNDSEN