— De to er siktet for forsøk på utpressing og trusler om drap, sier politiadvokat Ellen E. Mjøs i Hordaland politidistrikt.

Se bilder av den dramatiske pågripelsen!

I går ble to østlendinger varetektsfengslet for fire uker, etter å ha blitt pågrepet i en væpnet politiaksjon på Festplassen i Bergen sentrum tirsdag.

De to er siktet for å ha truet en 45- åring på livet over telefon.

Etter det BT kjenner til, skal et pengekrav i forbindelse med en eiendomshandel i Spania være bakgrunnen for truslene.

45-åringen som ble truet skal angivelig ha fått 50.000 euro, nesten 400.000 kroner, for å utvikle en eiendom i Spania for en norsk oppdragsgiver.

Oppdragsgiveren skal imidlertid mene at hordalendingen har stukket av med pengene. De to som nå er fengslet skal ha påtatt seg å kreve inn disse pengene.

- Veldig overrasket

45-åringen som skal ha blitt truet på livet har tidligere registrert et enkeltmannsforetak i byggebransjen i Norge.

Da BT i går var i kontakt med 45-åringen, ønsket han ikke å kommentere truslene, men avviste at han har fått 50.000 euro for å utvikle en eiendom i Spania.

De to trusseltiltalte er 23 og 30 år, begge tidligere kjent for politiet. De må nå sitte varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøksforbud, og sitte i fullstendig isolasjon i to uker.

Pågripelsen på Festplassen skal ha kommet fullstendig overraskende.

— Slik klienten min har forklart det gikk han rolig da det plutselig kom flere politi og rettet våpen mot ham. Han ble veldig overrasket, sier Vidar Lind Iversen, som forsvarer 30-åringen.

De to fengslede skal ikke selv være medlemmer av en MC-gruppe, men politiet skal ha etterretningsopplysninger som knytter dem til et kriminelt MC-miljø.

Dømt for pengeinnkreving

30-åringen ble i 1997 dømt for vold i forbindelse med innkreving av et pengekrav han hadde.

— Men han har aldri vært siktet eller dømt for torpedovirksomhet, sier Lind Iversen.

30-åringen er også tiltalt for legemsbeskadigelse med kniv, og må møte i Nordre Vestfold tingrett i begynnelsen av september.

— Han er tiltalt for å ha knivstukket min klient, slik at han har måttet operere bort milten, sier Espen Wangberg, som er bistandsadvokat for offeret.

UTPRESSING: To menn ble i går varetektsfengslet for fire uker i Bergentingrett. ¿ De to er siktet for forsøk på utpressing og trusler om drap, sierpolitiadvokat Ellen E. Mjøs i Hordaland politidistrikt.
KNUT STRAND