Mandag denne uken ble saken mot kvinnen lagt bort, fordi hun verken var eller er strafferettslig tilregnelig.

— Vi er ikke ute etter vedkommende. Hun er syk og trenger hjelp. Det vi synes er tragisk er at ingen grep inn og hindret at hun, på lovlig vis, fikk kjøre bil, sier Geir Gustavsen. Han mistet sin bror, niese og bestemor i det voldsomme krasjet langfredag i fjor.

Nå forventer han at saken blir undersøkt videre, slik at ansvaret kan plasseres på dem som lot den syke kvinnen kjøre videre. Og ikke minst; hindre at slike ulykker skjer igjen.

— Det er helt åpenbart at kvinnen ikke burde kjørt bil, sier de pårørendes advokat, Helge Rivrud til BT.

Flere trafikksaker

Han bekrefter at det foreligger opplysninger i saken som viser at kvinnen ikke burde hatt førerkort.

— Åpenbart. Det dreier seg blant annet om medikamenter som kvinnen hadde utskrevet og som gjorde at hun ikke burde hatt sertifikat, sier Rivrud.

BT kjenner til at kvinnen skal ha vært involvert i trafikkforhold tidligere. Ifølge TV 2-Nyhetene i kveld, skal hun ha vært innblandet i syv episoder.

— Hadde hun vært fratatt lappen hadde det ikke vært mulig for henne å leie bil. Det hadde begrenset muligheten for kjøring, sier Rivrud.

En måned før ulykken på E6 ble kvinnen skrevet ut fra psykiatrisk sykehus. Med seg fikk hun resepter på sterke medisiner. Likevel var det ingen som grep inn i forhold til hennes førerkort.

— Fylkeslegen har ikke blitt varslet, slik de som behandlet kvinnen er pålagt å gjøre. Hvorfor det ikke skjedde, bør vi får svar på, sier Rivrud.

- Veien som terapi

Han mener denne saken bekrefter en svært slepphendt praksis i helsevesenet om å si fra.

— Det virker som om veiene blir brukt som en del av terapien til dem som er psykisk syke, sier Rivrud.

Han forstår samtidig at det kan være vanskelig for en lege å ha en god dialog med en pasient som han har fratatt førerkortet.

— Derfor burde det vært en egen nemnd som vurderte slike saker, og en ordning hvor alle leger er pliktige til å melde fra om pasienter som kan være farlige i trafikken, sier Rivrud.

I politiet er det ingen som vil kommentere hvorvidt de kjenner til kvinnens forhistorie i trafikken, og hva som eventuelt er gjort for å stoppe henne. De viser til at det er helsevesenet sitt ansvar å gi politiet beskjed.

— Hun hadde gyldig førerkort når ulykken skjedde. Hun var heller ikke påvirket. Nå er imidlertid hennes førerkort beslaglagt. Hun må erklæres frisk for å få det igjen, sier politiadvokat Jon Letnes i Romerike politidistrikt til BT.

— Og det er ikke vanskelig. Det er noe familien til ofrene tenker på, at denne kvinnen skal bli skrevet ut fra sykehuset og igjen komme tilbake på veiene, sier advokat Rivrud.

BT forsøkte i dag å komme i kontakt med kvinnens advokat, Tor Martin Birkeland, uten å lykkes.

TRE OMKOM: Kvinnen kom i motsatt kjørefelt på E6. Tre mennesker omkom. FOTO: SCANPIX