Fredag 6. juni — bare én dag etter at byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) og KrF-byråd Dag Inge Ulstein hadde presentert det mange trodde var den endelige bybaneavtalen - var byrådspartiene i samtale med Ap for å få på plass et enda bredere forlik.

For KrFs representant i fornhandlingene, Harald Breistein, ble det fort klart at han trengte en timeout.

Da han forlot møtet, skal han ha fått klare anbefalinger om ikke å informere byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen om hva partene hadde diskutert. Det forteller KrF-byråd Dag Inge Ulstein.

— Det kom veldig overraskende på oss at det var viktig for noen i Høyre at 13. etasje ikke skulle være informert om forhandlingene, sier Ulstein med henvisning til byrådslederens kontor i den nest øverste etasjen i Rådhuset.

— For oss var det derimot helt uaktuelt ikke å gå videre med dette til byrådslederen. Bare det at det ble presisert at denne informasjonen ikke skulle deles med 13. etasje er meget spesielt. Jeg har en sjef. Det ville vært helt umulig for meg ikke å gå videre med dette. Hvis jeg ikke hadde gjort det, så ville jeg legitimitert en urederlig prosess.

- Ekstremt illojalt

Han er knallhard i sin kritikk mot Høyres gruppeleder Dag Skansen.

— Det er ekstremt merkelig og ekstremt illojalt at han har holdt tilbake informasjon overfor sin byrådsleder.

Dag Skansen reagerer på påstandene fra KrF-byråden.

— Jeg har vært gjennom mange forhandlinger i mitt voksne liv. Når en setter ned en gruppe som skal forhandle med utgangspunkt i byrådets innstilling, og med den hensikt å få til et bredest mulig forlik, så er det naturlig at det foregår i et lukket rom inntil en har konkludert og fått et resultat.

- Men bør ikke byrådslederen holdes oppdatert i en så viktig sak?

— Det er ikke slik at Stolt-Nielsen ikke er informert. Jeg hadde flere telefonsamtaler med henne, men hadde ikke behov for å sende henne utkastet til avtalen. Det fikk hun fra KrF. Der har de ikke klare roller i forhandlingene, men en stor klump av mennesker som mener noe.

— Når vi var ferdig søndag kveld, og etter et siste møte med KrF, så sendte jeg avtale og forslag til vedtak til Stolt-Nielsen.

- Ulstein kaller din opptreden for ekstremt illojal. Hva er din kommentar til det?

— Det er veldig merkelig å høre. Jeg sa det til Breistein at det er greit at han diskuterer med hvem det måtte være, men la også til at det er en fordel at forhandlingsdelegasjonen forhandler. Når Ulstein sier at han føler at vi er illojale og uredelige fordi vi forhandler med det største opposisjonspartiet, så forstår han ikke at han sitter i byrådet og ikke i bystyret. Dette blander han sammen og roter til. Jeg lurer på om han har den rette forståelsen, sier en opprørt Skansen.

Stoler ikke på Skansen

I KrF er de forbannet over at Ap i forhandlingene fikk inn et punkt om at Bybanen aldri skal gå over Bryggen og at det presiseres tydelig at traseen til Åsane skal bygges først. Det betyr at tunnelinnslag i Peter Motzfeldts gate blir en slags plan B hvis det viser seg at tunnel i området rundt Kjøttbasaren ikke kan realiseres.

I det opprinnelige forslaget mellom byrådspartiene sist torsdag var det bane til Fyllingsdalen som var plan B.

Dag Inge Ulstein er nådeløs i sin kritikk av Skansen og sier han har fart med løgn i denne prosessen.

— Det er ikke sant som han sier at det bare ble inngått mindre endringer i forliket med Ap. Han sier ting som jeg ikke kan se er riktig. Vi hadde en avtale og ble midt sagt overrasket over det nye forliket.

Ulstein sier at det ikke var lett for KrF å gå inn på en ny bybaneavtale etter at Filip Rygg hadde trukket seg som byråd.

— Dette var noe vi gjorde fordi vi følte et ansvar for å lande Bybanen. Dette var ektefølt fra vår side. At det førte med seg masse støy var underordnet.

- Stoler du på Høyres Dag Skansen?

— Det er flere ting som er sagt det siste døgnet som oppleves uredelig og ikke sant. Situasjonen er krevende.

- Skittkasting

Skansen reagerer hardt på påstandene fra Ulstein.

— Det er vanskelig å akseptere påstander om at jeg farer med løgn. KrF driver en skittkasting som er under enhver kritikk og verdighet. At de kaller folk for løgnere og det ene og det andre har jeg vanskelig for å ta innover meg. Det er direkte usaklig. Vi har en uenighet, ja, men av en KrF-er å kalle andre løgnere og urederlig trodde jeg satt lengre inn enn dette.

— Jeg har oppfattet Ulstein som en meget flink byråd, som en god samtalepartner, men nå river han ned det bildet av seg selv.