• Han dynket meg med alkohol, presset kniven mot tinningen min og sa han skulle vise hvordan man flår et dyr.

Slik beskrev bergenskvinnen mishandlingen hun ble utsatt for på et hotellrom i Sverige den 21. februar i år. To dager tidligere hadde hun vært øyenvitne til at kjæresten hennes drepte en mann.

— Jeg har aldri før vært så redd. Jeg tenkte at jeg aldri mer ville se datteren min.

Den 30 år gamle kvinnen har varslet et erstatningskrav oppad begrenset til 100.000 kroner.

— Tiltalte holdt min klient i varetekt i flere døgn. Hun opplevde situasjonen som en frihetsberøvelse, og selv om eks-kjæresten nå er erklært psykotisk, har hun etter min mening krav på oppreisningserstatning, sier bistandsadvokat Johan Eide.

Ikke svømmeknappen

Det nyforlovete bergensparet flyttet i februar til Vevelstad i Nordland for å bli rusfrie. Med på lasset ble en kamerat fra Valdres.

— I begynnelsen gikk det fint. Vi klarte stort sett å holde oss vekke fra rusen, sa kvinnen da hun vitnet i Brønnøy tingrett.

Men natt til 20. februar endret mannen hun skulle gifte seg med personlighet. Forloveden ble psykotisk og trodde plutselig at han var en vikingsønn. Han snakket blant annet på rim, og omtalte seg selv som Hugin og kjæresten som Munin.

— Han var helt annerledes. Den mannen jeg var glad i kunne aldri ha druknet sin beste venn, sa kvinnen.

I detalj beskrev hun hvordan kjæresten tvang både henne og kameraten om bord i en båt og rodde dem 150 meter utover Vevelstadsundet. Så, helt uten forvarsel, kastet 32-åringen kompisen sin i den iskalde sjøen.

— Jeg hørte bare plasking og noen gurglelyder. Jeg var livredd for at han skulle kaste meg over bord også.

— Sa han noe? spurte sorenskriver Roald Tørrissen

— Ja, han sa: «Han har visst ikke svømmeknappen». Så rodde han mot land igjen.

Dynket med sprit

Kvinnen fortalte at hun ikke torde annet enn å bli med da kjæresten noen timer senere ville flykte til Sverige.

— Jeg fryktet at han skulle drepe meg eller oppsøke skade familien min. Jeg torde ikke stikke av.

De to krysset grensen og kjørte gjennom vidstrakte skoger i Norrland. På veien kvittet de seg med den dreptes mobiltelefon, hund og kredittkort. Etter to dager kom de til Umeå. Der skal 32-åringen ha gått amok.

— Han mente jeg ikke viste ham ubetinget kjærlighet. Først knuste han hotellrommet, så tok han meg.

32-åringen skal ha mishandlet kjæresten i flere timer. Blant annet skal han ha helt sprit på henne og truet med å tenne på, rispet henne med kniv og løftet henne etter nesen.

— Han presset kniven mot tinningen min og sa: «En halv millimeter til, så er du død».

Først da paret senere samme kveld oppsøkte et utested, klarte kvinnen å rømme.

— Jeg hoppet bak bardisken, grep en kjøkkenkniv og truet personalet til å vise meg et rom jeg kunne låse meg inn i. Der ble jeg helt til politiet kom.

Den tiltalte 32-åringen tilstår drap, men nekter kategorisk for å ha truet og mishandlet eks-kjæresten slik hun beskriver.

— Min klient sier at eks-kjæresten forklarer seg uriktig, og han forstår at hun gjør det. Årsaken er at hun hele tiden har fryktet å bli knyttet til selve drapshandlingen, sier 32-åringens forsvarer, advokat Jørgen Riple.

VOLDSMARERITT: – Min klient opplevde et sammenhengende mareritt over flere dager. Hun våget ikke stikke av i frykt for at den drapstiltalte ville drepe henne eller moren hennes, sier Johan Eide, bistandsadvokat for den 30 år gamle bergenskvinnen. ULF RAKVAAG (foto)