— Det var bare meningen at han skulle skremmes. Hadde jeg visst at min bror ville utøve vold, så ville jeg ha stoppet det, har den drapssiktede 31-åringen forklart.

- Har sterke beviser

Politiet tror ikke på husvertens forklaring, og mener dette er et siste desperat forsøk fra den aktive KrF-politikeren på å vri seg unna medvirkningsansvar for planlagt drap på den 59 år gamle leietakeren.

— Vi mener å ha sterke beviser, og som styrker siktelsen om medvirkning til overlagt drap, uttalte politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt til BT i går.

Drapsetterforskerne fikk det endelige gjennombruddet i etterforskningen torsdag ettermiddag. Da troppet husvertens kone opp på Arna og Åsane politistasjon. Hun hadde dramatiske opplysninger å komme med.

Siktede betrodde seg

Den siktede 31-åringen skal få dager tidligere ha betrodd seg til sin kone, og fortalt at han visste mer om drapet enn hva han hadde fortalt politiet.

I samtalen kom det frem at husverten og broren hadde møtt hverandre i alle hemmelighet kvelden før drapet. Her ble det endelig avklart at broren skulle troppe opp hos Løtvedt midt på natten. Hensikten var å skremme Løtvedt en gang for alle.

Bakgrunnen var den betente konflikten mellom huseieren og Løtvedt. Husvertens bror følte at også han nå var dratt inn i konflikten.

De to brødrene diskuterte hvordan 25-åringen skulle ta seg inn i boligen uten å etterlate seg både fotavtrykk og fingeravtrykk. Det ble også funnet frem et brekkjern som 25-åringen skulle ha med seg.

— Min klient hadde tenkt å fortelle politiet dette, men hans kone kom ham i forkjøpet, sier husvertens forsvarer, advokat Helge Wesenberg til BT.

I samtalen mellom de to brødrene skal det også ha blitt diskutert hvordan de skulle kvitte seg med klær og brekkjernet i ettertid.

— Min klient hevder at det var broren som var initiativtaker til at Løtvedt skulle skremmes, sier Wesenberg.

— Men han bidro til at det skjedde?

— Det må man legge til grunn, men han nekter straffskyld for drap.

Følger SMS-spor

Politiet har registrert en omfattende telefonkontakt mellom husverten og broren dagen før og frem mot drapstidspunktet. Den siste meldingen som ble sendt tikket inn på husvertens mobil 05.05 om morgenen 6. juni. Da skal det ha blitt bekreftet at jobben var utført.

— Jeg vil ikke kommentere innholdet i meldingen, sier politiinspektør Krogvold.

Politiet sår tvil om flere forhold i husvertens forklaring. Hvorfor skulle broren ha med seg et brekkjern dersom meningen bare var å skremme? Hvorfor skulle det skje midt på natten, og ingen måtte vite om det? Og hvorfor var det et poeng å kvitte seg med klær og redskap i ettertid, dersom det ikke skulle utføres vold?

Politiet stiller seg også svært undrende til hvorfor husverten har holdt på denne hemmeligheten i flere måneder, dersom han uskyldig er viklet inn i drapet.

- Kom for å drepe

Politiets hovedteori er i stedet at brødrene ble enige om at Løtvedt skulle tas av dage, og at disse planene kan ha grodd frem helt siden påsketider.

Politiet tror at broren kom fra Molde for å utføre drapet. Teorien er videre at husverten har hatt en rolle som tilrettelegger og psykisk støttespiller for sin bror. Politiet mener 25-åringen utførte drapet i ruset tilstand.

Husvertens troverdighet er fra før av tynnslitt, etter at han er tatt i løgn en rekke ganger. Først gjaldt det brorens bevegelser, så sin egen kontakt med ham.

BT skrev tirsdag at husverten, tre dager før Løtvedt ble funnet drept, kontaktet advokat for å få ham til å tilskrive Løtvedt for å klage på lukt fra kjelleren.

Dette gjorde han til tross for at han trolig visste at Løtvedt var drept, eller burde skjønt at noe måtte tilstøtt ham.

MØTTE IKKE: Den drapssiktede 31-åringen møtte ikke til fengslingsmøtet i går. Hans forsvarer, advokat Helge Wesenberg, (til venstre) godtok politiinspektør Svein Erik Krogvold krav om fire ukers fengsling. - Slik situasjonen er nå, er det greit, sier Wesenberg.<br/>Foto: EIRIK BREKKE