Kald og våt, med sørpe oppetter leggene og gjennomvåte dongeribukser, stiger Ludwig Aigner av terrengmotorsykkelen.

Klokken er halv syv. Nesten seks timer er gått siden han og konen Britt Merete Schoder la ut på det som skulle bli en kort spasertur før middag. Minutter etter rusler konen over parkeringsplassen ved Osavannet og takker politiet pent i hånden.

Lett brydd over oppstusset, men likevel uendelig glad for at hjelpen kom så raskt.

Så en snarvei

Aigner forteller om dagens dramatikk:

– Vi skulle bare gå en rask tur, forbi demningen og tilbake i en rundløype, sier han og rister på hodet: – Så fikk vi øye på en sti som vi trodde var en snarvei tilbake til parkeringsplassen.

Den viste seg å gå i motsatt retning. Det ble mer og mer snø, vi ble våte og kjente oss avkreftet.

Hjemme satt parets 11 år gamle sønn og ventet på foreldrene som skulle ta ham med i middagsselskap.

Med snø til lårene, et brattheng og en flomstor elv foran seg, bestemte ekteparet seg for å tilkalle hjelp. Gjennom dalføret de hadde forvillet seg ned i, går en høyspentlinje. Så letemannskapene fikk god hjelp da Aigner kunne rapportere nøyaktig stolpenummer.

Ganske raskt ble paret lokalisert.

– Skremmende

– Var det en skremmende opplevelse?

– Ja, det var skremmende å kjenne føttene fryse vekk, mens snøbygene tykner til og du ikke vet sikkert hvor du befinner deg, sier Aigner.

Fana Røde Kors Hjelpekorps rykket ut med et terrengkjøretøy fra Osavann, mens politiet sendte en hundepatrulje opp andre veien fra Songstad ved Sørfjorden. Det ble hjelpekorpset som kom først frem. Et stykke unna ventet et sete på terrengkjøretøyet. Der byttet de to på å sitte tilbake til Osavann.

Vennene som hadde invitert på middag tok seg av sønnen.

– Tar du kart og kompass med neste gang?

Aigner ler: – Jeg går i hvert fall ikke utenom merkede løyper!

Roligste på 20 år

Bortsett fra leteaksjonen på Gullfjellet andre påskedag, rapporterer Hordaland Røde Kors om den roligste påske på 20 år. 53 skader har vært meldt til distriktssentralen.

I hele landet har Røde Kors tatt hånd om 730 skadde på påskefjellet, mot 1.240 i fjor. 280 av skadene var så alvorlige at lege måtte oppsøkes, mot 370 i fjor.

Operativ leder Evy Helland i Bergen Røde Kors Hjelpekorps tror det dårlige været er forklaringen på at korpset har hatt rolige dager på Kvamskogen.

– De som går ut i dårlig vær er de flinkeste skiløperne, som klarer seg uansett. De dagene solen tittet frem var det helt annen trafikk i løypene, sier hun.