- Utenlandske steinleggere er ofte mye dyrere enn norske. I fjor kom vi over et tilfelle der britene krevde nesten dobbelt så mye som oss for en jobb, sier anleggsgartnermester Svein Boasson, som også er styreleder i Norsk Anleggs— og Landskapsentreprenørforening (NAML).

Nok med det offentlige

Boasson tror noe av årsaken til at folk engasjerer tvilsomme steinleggere, er at de fleste anleggsgartnermestrene ikke har kapasitet til å ta mindre, private oppdrag.

- Det er skrikende mangel på fagfolk og lang ventetid på å få utført steinlegging. Mange firmaer har nok med å betjene det offentlige, og tar ikke oppdrag for private i det hele tatt. Sånn sett er det litt vår egen skyld at det er et marked for de utenlandske steinleggerne, sier Boasson.

I Drammen måtte ni hus­eiere nylig ut med 81.000 kroner i moms. Dette etter at de hadde betalt 600.000 kroner kontant for jobber til utenlandske steinleggere, ifølge Drammens Tidende. Steinleggerne hadde unnlatt å betale moms.

- Vi nordmenn er tydeligvis litt naive, sier anleggsgartnermesteren.

Politiet advarer

Oppskriften til utenlandske steinleggerne er vanligvis følgende: De krever som regel kontant betaling, ofte på forhånd. Oppdragsgiveren får sjelden eller aldri spesifisert faktura på arbeidet. Politiet har lenge advart mot dem, etter en rekke saker der folk er blitt lurt.

- Det har vært flere saker med momssvindel. De som har leid dem inn, har fått forelegg som tilsvarer merverdiavgiften, sier Per Åge Ferstad ved Sunnmøre politidistrikt.

Verken i Sunnmøre eller Sogn og Fjordane har de hatt saker der steinleggerne er blitt mistenkt for sosial dumping. Det har heller ikke politiet i Asker og Bærum.

- Vi er ute og advarer folk mot disse steinleggerne hvert eneste år, fordi de fleste kundene deres ender opp med å bli lurt. Ofte har steinleggerne kriminelt rulleblad fra Norge eller Storbritannia, sier Eirik Steen i Asker og Bærum politidistrikt.