— Vi ser svært alvorlig på denne saken. De fornærmede er fire unge jenter, og han har festet tape over registreringsskiltene slik at de ikke skulle være synlige. Det sier litt om saken, sier Elisabeth Ryen, politiadvokat ved Bergen sør politistasjon.

AKTOR: Politiadvokat Elisabeth Ryen er aktor i saken mot en mann i 60-årene fra Fana. ARKIVFOTO: HEIDI TORKILDSON RYSTE

11 og 12 år gamle

Fana-mannen må i retten og svare for frihetsberøvelse av en 15 år gammel jente på Austevoll og skremmende adferd mot tre andre jenter i Bergen. Alt skal ha skjedd i april 2011. 6. april ca. kl. 13.45 var han i Titlestadvegen. Der kjørte han forbi en 11 år gammel jente. Han snudde og stanset ved henne, «spurte hvor gammel hun var, hva hun het og om hun ville ha skyss. Da hun svarte nei, kjørte han fra stedet», ifølge tiltalen.

En time senere skal en 12 år gammel jente blitt utsatt for det samme, også det i Titlestadvegen.

Fra Fanavegen til Austevoll

Tolv dager senere, den 18. april ved 13-tiden i Fanavegen, stanset han ved et busstopp, der en 14 år gammel jente satt. Bilen skjulte henne for andre, fremgår det av tiltalen.

Han «spurte hva hun het, hvor gammel hun var og om han skulle kjøre henne til byen. Da hun avslo, uttalte han: «Jeg skal ikke pule deg, da … bare kjøre deg»», heter det i tiltalen.

Løp fra stedet

Noen timer senere skal mannen ha vært på Austevoll med samme bil. Ved 17-tiden skal han ha tatt tak i en 15 år gammel jente bakfra mens han dro henne mot bilen sin, der passasjerdøren var åpen.

«Han prøvde å få henne inn i motorvognen og uttalte med høy og mørkstemme: «Du skal inn i bilen.» Han lyktes ikke», da hun klarte å riste ham av seg og fikk hjelp av en kamerat slik at hun klarte å løpe fra stedet.

I samme periode som jentene skal ha blitt oppsøkt av mannen, skal han også ha kjøpt sex av tre prostituerte kvinner i Bergen.

— Det er beklagelig at denne saken har dratt ut i tid, men tiltalte skulle møte i retten i 2012 for å ta en tilståelsesdom. Vi sendte papirer over til retten, men fikk dem i retur da han ikke valgte å ta tilståelsesdom, sier Elisabeth Ryen.

FORSVARER: Fredrik Verling er mannens forsvarer. ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN

— Alvorlig sykdom

Fredrik Verling er mannens forsvarer. Han sier det er spesielle helsemessige forhold ved saken.

— Jeg mener han ikke kan dømmes til straff ut fra de opplysninger vi har om hans helsesituasjon. Disse forholdene var situasjonsbetinget med en alvorlig sykdom som bakteppe, sier Verling.