Mannen er siktet for å ha ha tatt seg inn i Valkendorfsgaten 6 den 17. april klokken 08.30.

Ifølge politiets siktelse «tok han seg inn i en rettssal tilhørende Tinghuset i Bergen hvor vitner og pårørende fulgte rettsforhandlinger i 22.juli-terrorsaken i Oslo. Inne i salen rettet han en snekkerhøvel mot de tilstedeværende og uttalte pang-pang».

Men siktelsen, som ble lagt frem i retten klokken 11 torsdag, er ikke korrekt. Opptrinnet skjedde ikke inne i rettssalen, men et annet sted i bygget.

— Det var en mann som lå på alle fire og «skjøt» på dem som gikk forbi. Han ropte «pang, pang» og hadde med seg en høvel, men dette skjedde ikke inne i rettssalen, men i gangen i en annen etasje, sier Espen Husby, sikkerhetssjef ved Domstolene i Bergen.

Angrep to personer

Det var flere pårørende som opplevde situasjonen. De meldte raskt ifra til sikkerhetssjefen. Deretter ble mannen hentet av politiet.

Mannen skal også ha angrepet en renholder inne i Bergen tinghus, samt en kantineansatt i nabobygget.

— Det er viktig at det kommer frem at dette opptrinnet ikke skjedde i rettssalen. Det er ingen som slipper inn i rettssalen uten akkreditering, sier Husby, som selv var i rettssalen denne dagen.

Politiadvokat Harald Bilberg erkjenner at sikkerhetssjefen har rett.

— Det skyldes nok en misforståelse fra vår side. Det beklager vi, men hans oppførsel er like klanderverdig, sier Bilberg.

- Brøt besøksforbudet

Ifølge Åge Johansen, direktør i Bergen tingrett var det 29 personer til stede i rettssalen tirsdag. Blant dem var det både pårørende, overlevende og publikum.

— Det er selvfølgelig en svært uheldig episode for dem som måtte oppleve dette, sier sikkerhetssjef Husby, som forteller at mannen ikke har noen tilknytning til 22. juli-saken.

Mannen ble pågrepet og ilagt et besøksforbud mot tinghuset, men brøt det. Onsdag var han nemlig tilbake. Da angrep han en renholdsbetjent fra firmaet Entra eiendom.

— Han respekterte ikke besøksforbudet. Han kom tilbake på tinghuset, og da slo han til en renholdsbetjent. Nå synes vi det er nok, og vil fengsle mannen, sier Bilberg.

Skjelte ut politiet

Mannen er 52 år. Han er siktet for legemsfornærmelse og skremmende og plagsom oppførsel.

Før dommeren tok stilling til fengslingsspørsmålet, ble misforståelsen ryddet av veien.

Siktede kalte politiet «hitlerfaen» og «jævla nazisvin» før fengslingsmøtet startet. Han satte seg på et bord med håndjern på og leste lovsamlingen, og ba om kaffe og røyk. Hvis han ikke fikk det, ville han ikke oppføre seg, sa han.

Mannen ble fengslet i fire uker. «Pang-pang»-opptrinnet var kun en del av siktelsen, som inneholdt en rekke andre forhold.

FENGSLINGSMØTE: Ole-Petter Grythe Hoff forsvarer den siktede mannen som skal fremstilles for varetektsfengsling. Politiadvokat Harald Bilberg til høyre.
PER LINDBERG